Ei ole olemassa valmista kaavaa, jota noudattamalla saisitte unelmienne häät. Jokaisen hääparin taival kohti h-hetkeä on erilainen ja usein monenlaisten haasteiden sävyttämä. Ainoa asia mikä matkan varrella on varmaa, on se, että kaikki on vähän epävarmaa. Harvoin ihan kaikki menee täysin niin kuin olitte suunnitelleet, huolellisesta valmistautumisesta huolimatta. Listasimme pahimmat mokat, hieman pilke silmäkulmassa toki, joihin hääparit sortuvat. Ihan vain siksi, että te voisitte välttää mokomat.

1. Sivuutatte vieraslistan laatimisen

Ymmärrämme kyllä. Kun päivä on päätetty, ette millään enää malttaisi odottaa. Ennen kuin huomaatkaan olette jo varanneet juhlatilan (aivan liian suuren), valinneet koristeet (väärä teema) ja tilanneet kakun (aivan liian pieni). Hätiköidyt päätökset saattavat tulla lopulta kalliiksi, kun joudutte vaihtamaan ja perumaan, ettelä välttämättä saa enää kaikkia rahoja takaisin. Siispä ennen kuin edes avaat Pinterestiä, istu alas rakkaasi kanssa ja käykää kontaktilistanne (sekä sen myötä budjettinne) läpi.

2. Omistat elämäsi häähörhellykselle

Kaiken vapaa-ajan uhraaminen hääsuunnittelulle seuraavan vuoden ajaksi saattaa olla huono idea. Ainakin siinä tapauksessa, jos kumppanisi ei ole aivan yhtä innoissaan tuikkukynttilöistä ja suodatinpussiruusuista. Häälehtien selailu ja ideoiden bongailu Pinterestistä on kivaa puuhaa vaikka television katselun lomassa, kunhan muistat että elämässä on muutakin kuin hääjuttuja. Ovatpa joskus jotkut häät peruuntuneetkin sen takia, että parisuhteen hääintoilija ei ole ymmärtänyt antaa happea kumppanilleen tai ystävilleen.

3. Ahdistut omista suunnitelmistasi

Päätitikö vuosi sitten, että merihenkinen seiloriteema olisi juuri teille sopiva – ja nyt tajusit, ettei se ole yhtään sitä mitä halusit? Ei se mitään. Vaikka aloititkin suunnittelun hyvissä ajoin kaksi vuotta sitten, se ei tarkoita sitä, ettet voisi muuttaa mieltäsi vielä pari kuukautta ennen häitä. (Toki voit vaihtaa myöhemminkin, mutta se voi jo aiheuttaa hieman ylimääräistä harmia.) Vuosi tai kaksi on pitkä aika, jonka aikana elämässä ehtii tapahtua yhtä ja toista, lempivärit vaihtua, vaatemaku muuttua ja koristetrenditkin uudistua.

4. Luotat liikaa laihdutuskuuriisi

Älä ikinä, ikinä, sorru ostamaan ”tavoitehääpukua”. Älä myöskään sekoa hääpukuliikkeen alennusmyynnissä ja kaappaa mukaasi liian pientä designpukua ajatellen, että ehdit muokaamaan kroppasi siihen sopivaksi. Hääsuunnitteluissa puku on asia jolla et halua leikkiä. Osta sopiva puku, jota voi hieman muokata ompelijalla sen mukaan onko häästressi tuonut sinulle kiloja tai hävittänyt niitä. Kaiken tohinan keskellä vaaka on kuitenkin viimeinen asia, jonka kanssa haluat olla riidoissa.

5. Päätät tehdä kaiken itse

Ellette ole suunnittelemassa rentoa piknikkiä ilman koristeita ja kattauksia, häissänne on mitä luultavimmin jonkun verran hommaa, suunniteltavaa ja järjestettävää. Pelkkä juhlan suunnittelukaan ei riitä, sillä lisäksi pitää pähkäillä vihkiminen, kuljetukset, vaatteet, bestmanit, kaasot ja tuhat muuta asiaa. Niinpä vaikka pitäisit itseäsi maailman parhaimpana organisaattorina ja diy-kuningattarena, älä edes kuvittele selviytyväsi koko urakasta yksin. Jaa osa tehtävistä kumppanillesi (miehet ottavat esimerkiksi mielellään hoitaakseen kuljetus- ja ohjelmapuolen), ystävillenne sekä sukulaisillenne.

6. Ylikuormitat kaasoasi tai äitiäsi

Kun sitten olet tajunnut, ettet millään selviä puhelinluettelon paksuisesta to do -listasta omin neuvoin, älä tee sitä virhettä, että kippaat tehtäväkuorman äitisi tai kaasosi hoidettavaksi. Nopein tapa saada sukset ristiin läheisten kanssa on olettaa, että he uhraavat seuraavat pari vuotta kaiken vapaa-aikansa teidän hääjärjestelyihinne. Jos tehtävät tuntuvat kaatuvan omaan niskaasi, saattaa olla viisasta palkata avuksi hääsuunnittelija. Jo muutama tunti apua saattaa helpottaa huomattavasti, sillä ammattilainen hoitaa hommat rutiinilla ja tietää parhaimmat vinkit.

7. Tuhoatte budjetin

Hääsuunnittelun ensimetreillä kävitte (toivottavasti) kumppanisi kanssa tärkeän keskustelun rahasta. Lopputuloksena päätitte summan, joka ei syökse teitä vuosien velkavankeuteen, ja ennen kaikkea lupasitte pitää kirjaa menoista sekä pysyä suunnitelmassa. Hienoa! Nyt sitten on vain todella pidettävä pää kylmänä ja pysyä päätöksessä. On aikamoinen moka heittää budjetti ikkunasta, tuhlata pari tonnia ylimääräistä sinne tänne ja tuonne – ja sitten luottokorttilaskujen saapuessa miettiä, mitä ihmettä oikein tapahtui.

8. Jätätte asioita viime tippaan

Viikot ennen hääpäivää saattavat olla todella hektisiä ja stressaavia, sillä on joitain asioita, joita ei vain yksinkertaisesti voi hoitaa kuukausia aikaisemmin. Kisaväsymyksen ollessa parhaimmillaan saatat saada harhaisia ajatuksia siitä, kuinka voisi olla hyvä idea jättää esimerkiksi paikkakorttien laittaminen hääpäivän aamuksi. Rehellinen neuvo: Älä jätä. Jotta voisitte todella heittäytyä nauttimaan tärkeästä juhlasta, hoitakaa kaikki mahdolliset asiat etukäteen ja delegoikaa aamun tehtävät kaasolle, bestamanille ja muille apujoukoulle. Hääpäivänne on vain teitä varten.

Lähteet: The Knot, Brides.com

Apua hääsuunnitteluun? Tilaa Häitä päin -opas, joka on täynnä vinkkejä ja opastusta!

Lue myös:

Skumppapoliisi ja muut kaason tärkeimmät tehtävät

Vieraskynässä sulhanen: Stressaaja! Näin selviät häistä

118 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.