Miltä kuulostaisi juhla, joka on tyylikäs ja ylellinen, mutta myös reilu tapahtuma? Nyt ei puhuta puunhalailusta tai hippijuhlista, vaan hääjuhlasta, jolla vielä vähän suurempi tarkoitus.

Kestävä luksus, eko-luksus tai uusi luksus kuvastavat ylellisyysajattelun versiota 2.0. Vanhakantainen luksusajattelu on muuttumassa ja etenkin hyvin koulutetut luksustuotteiden kuluttajat ovat nykyään huolissaan maailman tilasta. Yritysskandaalit, ympäristöongelmat ja monenlaiset yhteiskunnan sosiaaliset haasteet vaikuttavat yhä useamman kuluttajan valintoihin, olipa tämä sitten ruokakauppansa luomuhyllyn tai designer-putiikin valikoimien äärellä. Kuluttajat kantavat vastuuta omalla kulutuskäyttäytymisellään, kun ekohipit ovat saaneet rinnalleen tiedostavat luksuskuluttajat. Nuoret aikuiset ovat valmiita maksamaan parhaasta laadusta, joka peilaa heidän elämäntapaansa tyylikkäästi, mutta kestävästi. Eettinen, ekologinen, esteettinen ja ennakkoluuloton ovat termejä, jotka kuvaavat kestävän luksuksen periaatteita tuotteelle, palvelulle tai vaikka tapahtumalle.

Miten omaan hääjuhlaan saisi ujutettua sellaista tyyliä, joka ei kuormittaisi kohtuuttomasti ympäristöä? Tai että vaikkapa juhlatilan koristeiden tuotantoketju ei johtaisi hämyisiin hikipajoihin tai poljettuihin palkkoihin? Ylellisyys kestävällä twistillä on kiehtova ajatus ja sopii erinomaisen hyvin huomioitavaksi hääjuhlan teemassa. Juhlapäivään voidaan rakentaa elementtejä, jotka kertovat hääparin arvoista ja näkemyksistä. Yleisimpiä kestäviä ylellisyysvalintoja ovat esimerkiksi kotimaassa mittatilauksena valmistetut häävaatteet sekä suomalaisten raaka-aineiden suosiminen tarjoilussa.

Häihin on aina liittynyt sanonta ”jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä”. Sanonta sopii ekoluksus-teemaan paremmin kuin hyvin. Vanha, lainattu ja sininen toimivat jatkossakin, joten huomio kiinnittyykin ”johonkin uuteen”. Sitä hankkiessa kannattaakin miettiä, miten ”sille uudelle” saisi jatkossa mahdollisimman monta elämää? Kun hankit laadukasta ja kestävää, voit mielessäsi raamitella tuotteelle jo häiden jälkeistä käyttötarkoitusta. Voisiko hääpuvun materiaali valikoitua siten, että helmaosasta ommellaan myöhemmin kaste- tai nimiäisasu vauvalle? Laadukas kangas taipuu ennakkoluulottoman mielessä moneksi.

Hääpari voi tehdä monissa juhlan suunnitteluvaiheissa aina hieman kestävämpiä valintoja ja näistä valinnoista saa usein myös kiehtovia tarinoita sekä puheenaiheita itse juhlaan ja ehkä jopa jälkipolville.

 

Ota huomioon ainakin nämä

1. Valitse eettinen timantti

Eettisyyttä kannattaa miettiä jo vihkisormuksia valitessa. Timanttien tarinat voivat olla riipaisevia ja kullankaivuu voi aiheuttaa peruuttamattomia ympäristövahinkoja. Valinnan mahdollisuus on ylellisyyttä. Sormuksen materiaaleihin liittyvää alkuperää on syytä tiedustella ja joissain tapauksissa voi eettisin ja ennakkoluulottomin ratkaisu olla perintösormusten uusiokäyttö.

2. Suosi paikallista käsityötä

Kestävä luksus sisältää usein myös tarinan. Sen voi ehkä lukea jo esteettisestä muotokielestä tai tarina voi olla osa tuotetta. Ehkä sulhasella on jalassaan mittatilauksena valmistetut juhlakengät, jotka on valmistanut paikallinen perheyritys, joka on työllistänyt alueella jo useita sukupolvia. Kestävä luksus luo työllisyyttä, koska moni työvaihe perustuu käsityöhön.

3. Hyödynnä uusiutuvia raaka-aineita

Uusi luksus pulppuaa luonnosta ja hyödyntää uusiutuvia raaka-aineita. Jos esimerkiksi häiden yöpalalla on tarkoitus käyttää kertakäyttöastioita, bambunlehtikuidusta ja puusta valmistetut aterimet ovat muoviastioita kauniimpi ja ekologisempi valinta. Juhlan päätteeksi astiat voi kompostoida ja vuoden päästä ne ovatkin jo muuttuneet muhevaksi mullaksi.

4. Tarjoile luomua

Hääjuhlan tarjoiluiksi valitaan hääparille merkityksellisiä makuja ja laadukkaita raaka-aineita. Kotimaisten luomutuotteiden suosiminen kertoo myös siitä, että pari arvostaa lähellä tuotettua puhdasta ruokaa. Jos sulhanen on kalamies, osaa hän vaatia vadille vastuullisesti pyydettyä kalaa.

5. Sopisiko sähköauto?

Jos tarkoituksena on vuokrata omaa autoa ylellisempi hääauto, voisiko se olla vaikkapa sähköauto? Hääparin menopeli ei silloin tuottaisi ilmastolle haitallisia kasvihuonekaasuja, vaan auto kulkisi määränpäähänsä sähköakun voimin. Tyylikkäistä valikoimista löytyy vaihtoehtoja vaativampaakin makuun.

6. Matkusta vastuullisesti

Häämatka on monien parien tapa aloittaa elämä vastavihittyinä. Kohdetta valitessa voi punnita huoliiko vaihtoehdoksi maita ja kohteita, joissa ihmisoikeusrikkomukset ovat arkipäivää. Kestävyys voi olla koetuksella myös all inclusive -kohteissa, joissa jopa 70 prosenttia matkan hinnasta vuotaa pois maasta, eivätkä paikalliset juurikaan hyödy matkailutuloista. Matkavaihtoehdoissa on myös runsaasti pieniä ekoluksus-kohteita, joiden vastuullinen toiminta on todennettu sertifikaateilla.

7. Laadi lahjalista

Harva hääpari tarvitsee tavaralahjoja. Toisinaan pari saattaakin toivoa, että vieraat ohjaisivat lahjarahat hyväntekeväisyyteen. Mahdollisuuksia on lukuisia luonnonsuojelusta lastensuojeluun ja luonnonkatastrofien uhrien auttamisesta aina vähävaraisten tukemiseen. Jos kuitenkin päätätte tehdä perinteisen lahjalistan, voi siihen valita itselle tärkeitä eettisesti tuotettuja ja ekologisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita.

Teksti Miia Tarhanen

Lue myös:

Ympäristöystävällinen hääpukeutuminen

Ekologisuus sormusten valinnassa

14 vastausta

 1. кисловодск фонтан с огнем гостиницы когалыма
  севастополь зимой ревиталь вакансии абхазия гагры отдых цены
  отель кубань геленджик официальный сайт юбилейный верхний тагил санта фе коктебель

 2. санаторий ессентуки мини отель уют москва
  куйбышев гостиница литфонд официальный сайт союз парк отель официальный
  детский санаторий отрадное калининградская область санаторий целебный ключ ессентуки курорты в крыму список

 3. южное взморье адлер цены на 2021 крым семейный отдых
  санаторий анапа океан г анапа центр путевки в геленджик все включено крым 2021
  отель олеся сочи хостел simple санкт петербург санаторий самоцветы алапаевск

 4. москва гостиница авиатор ольгинка отдых 2021 цены на берегу моря
  гостиницы южного берега крыма евпатория отели с бассейном у моря отдых в домиках на новый год
  клязьма пансионат управления делами президента купить путевку в пятигорск санаторий лоо аквапарк цены 2021

 5. отель пионер люкс саратов турагентство евразия лысково
  санаторий лермонтово туапсе барнаул гостиницы цены санаторий им м в ломоносова геленджик
  пансионат звездный в кисловодске отель милан в москве илиан хостел москва

 6. санаторий бештау железноводск отзывы гостиница морган тула
  отель riders lodge база отдыха ягодная деревушка нижний новгород архыз энергетик официальный сайт
  отель лазурный берег анапа цены 2021 онгудай базы отдыха кемпински петербург

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.