Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäki kertoi Mennään naimiisin -lehdelle tulevista hääkakkutrendeistä ja siitä, millaisista aineksista syntyy suussa sulava hääkakku.

Millainen kakku on trendikäs juuri nyt?

Kakkujen suurin määräävä tekijä tällä hetkellä on parin omat makutottumukset ja toiveet. Nyt jo useamman vuoden parit ovat rohkeasti valinneet omanlaisensa kakun, eivät sitä ”pakettiin kuuluvaa”. Isommissa juhlissa, ja etenkin häissä, panostetaan ruokaan, somisteisiin sekä fiilikseen entistä enemmän. Myös vieraat hakevat juhlista uusia elämyksiä ja kokemuksia, he tulevat katsomaan mitä hääpari haluaa tarjota. Takana päin ovat ajat, jolloin esimerkiksi ajateltiin, että kakun on pakko sopia kaikkien makuun.

Makuina tänä kesänä halutaan tarjota kotimaisia raaka-aineita, marjoja, hedelmiä sekä esimerkiksi villiyrtit, syötävät kukat ja muut luonnon tarjoamat helmet ovat pinnalla. Monet ravintoloiden erikoisuuksina pidetyt herkut ja elementit ovat tulleet ryminällä jälkiruokiin ja kakkuihin. Myös erilaisia värejä ja muotoja käytetään aiempaa enemmän. Kakkuhan voi olla muutakin kuin klassinen pyöreä tai neliö. Kakun muotokieli ja väritys on kuitenkin hyvä sovittaa muuhun teemaan ja värimaailmaan, jotta se sopii juhlaansa. Kakku voi sisältää vaikkapa jonkin koristeen, joka löytyy kutsukortista, morsiuskimpusta tai pöytäsomisteista.

Miten suomalaisten kakkumaku on muuttunut vuosien aikana?

Ehkä merkittävin ero koskee juurikin tuota ajatusta, että ennen kakku ostettiin tavallaan vieraille ja sen oli sovittava kaikkien makuun. Siitä johtuen hääkakkuvaihtoehtoja oli kärjistetysti kolme: mansikkakermakakku, vadelmakermakakku tai prinsessakakku. Nykyään kakku voi olla vaikka annosjälkiruoka, jonka kaveriksi tehdään pieni kakku kakunleikkauskuvaa ja muita perinteitä varten. Nykyisin myös ymmärretään paremmin, että kakku on juhlan jälkiruoka, jonka on sovittava muuhun ateriaan. Kotimaiset marjat löytyvät kakuista edelleen, ovathan ne vertaansa vailla, mutta niiden makua täydennetään ja käytetään monipuolisemmin.

Mistä trendit ja ideat sinun pöydällesi tulevat?

”Trendit tulevat ja menevät, tyyli pysyy”, sanoi jo Coco Chanelkin. Oma lähtökohtani on se, että kuuntelemme asiakasta ja täytämme hänen toiveensa. Sen jälkeen astuvat peliin kokemus, ammattitaito, estetiikka ja muut tekijät. Hääparit seuraavat paljon eri sosiaalisen median kanavia ja hakevat inspiraatiota sieltä, joten sinne myös kondiittorin on mentävä. Henkilökohtaisena inspiraation lähteenä toimivat oma koettu elämä, muistot, luonto ja muut ”tutut” asiat.

Hääjuhlassahan nimenomaan juhlitaan kahden erillisen, eri taustaisen ja toisensa löytäneen ihmisen päätöstä jatkaa matkaa yhdessä. Se on aina kiva näyttää ja jokaisen tekemämme kakun tarina on erilainen.

Oma henkilökohtainen suosikkini hääkakuksi olisi Old-School Fraisier vaniljalla tai mansikkakermakakku kotimaisilla mansikoilla.

Miten hääkakun suunnittelu kannattaa aloittaa?

Nykyään miltei mikä tahansa on mahdollista, jos hääpari on ajoissa liikkeellä. Ensin kannattaa miettiä, millainen kakku olisi itselle mieluisa. Seuraavaksi on hyvä pohtia millaisen aterian kakku kruunaa, sillä hääkakku on paitsi yksi juhlan kohokohdista myös aterian jälkiruoka. Kakku ja sen yksityiskohdatkin jäävät usein vieraiden mieleen. Ideoita löytyy hyvin vaikkapa Instagramin tai Pinterestin kaltaisista sovelluksista eri hashtageja ja hakusanoja vaihtelemalla.

Makukombinaatiot pitää aina sovittaa tilaisuuteen ja teemaan, mutta esimerkiksi eilen keskustelin asiakkaan kanssa havunneulasten käyttämisestä lakan tai vaikkapa puolukoiden ja suklaan kanssa.

Miten vieraiden allergiat ja muut ruokarajoitteet voi huomioida?

Ammattitaitoinen kondiittori ja konditoria pystyvät huomioimaan miltei kaikki ruokavaliot ilman suurempia ongelmia. Gluteenittomat, laktoosittomat, maidottomat ja muut vastaavat ruokavaliot ovat nykyään arkipäivää, samoin kun vaikkapa kasvis- tai vegaanivaihtoehdot.

Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että edes maailman paras kakuntekijä ei saa maitosuklaasta laktoositonta tai vegaanista. Tai mikäli samalla henkilöllä on useita allergioita, se saattaa rajoittaa ihan fyysisesti valmistustapoja.

Mikäli vieraista löytyy erityisruokavaliota noudattavia henkilöitä, kannattaa miettiä haluaako tarjota kaikille vaikkapa vegaanista kakkua, vai tehdäänkö heille erilliset kakut tai leivokset. Näissä valinnoissa ei ole oikeaa tai väärää vaihtoehtoa, mutta asiakkaan on tehtävä päätökset. Itse mielelläni neuvon ja ohjeistan parhaani mukaan, jotta kaikille saadaan paras mahdollinen ratkaisu.

Muista nämä ennen kuin tilaat hääkakun:

1. Ole ajoissa liikkeellä.

Varaa kakku konditoriasta heti, kun tiedät mistä haluat sen tilata. Alkuun riittää yleensä päivämäärä, arvioitu henkilömäärä ja yhteystiedot. Miltein kaiken muun voi sopia myöhemmin, kun saatte tarkempia tietoja. Kukin konditoria pystyy kuitenkin valmistamaan vain tietyn määrän kakkuja per viikonloppu.

2. Tilaa hääkakku aina ammattilaiselta välttyäksesi ikävältä yllätykseltä.

Tämä kohta ei yleensä kannata hyödyntää sitä ”taitavaa kaveria”. Yli sadalle hengelle mitoitettu kakku on täysin eri juttu, kuin 20 henkilön kakku tai ravintolajälkiruoka. Näitä mokia paikataan nykyään joka kesä – ja yleensä viikkoa ennen häitä vaihtoehdot ovat hyvin rajalliset.

3. Mieti valmiiksi ainakin joitain suuntaviivoja.

Mieti mitä toivoisitte kakussa olevan tai mitä siinä missään tapauksessa ei saa olla. Kertokaa kaikki toiveenne kondiittorille, jotta suunnittelu olisi mahdollisimman mutkatonta.

4. Selvitä erityisruokavaliot.

Pyydä tietoja erityisruokavalioista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta ne on helppo huomioida kakun toteutuksessa.

5. Säilytys vai kuljetus?

Mieti, kannattaako valita kylmäsäilytys juhlapaikalla, vai kakun toimitus niin, ettei sitä tarvita? Juhlapaikan kylmäsäilytystila on usein täynnä ruokaa ja juomaa, joten tämä kannattaa tarkistaa ja vaikka tuplatarkistaa.

6. Huomioi olosuhteet

Kakun tulee kestää tarjoilu ja sen lämpötilat myös kuumana kesäpäivänä. Tästä huolehtiminen on meidän tehtävämme keittiön puolella. Kannattaa toki mainita, jos juhlatilan tiedetään olevan erityisen haasteellinen, oli se sitten kuuma tai kylmä.

7. Nauti juhlasta!

Kuvat Pixabay ja Fazer

Lue lisää hääkakuntekijöiden vinkkejä uusimmasta Mennään naimisiin -lehdestä. Klikkaa verkkokauppaan.

3 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.