Hyväntuulinen Sydney on täydellinen paikka potkaista korkkarit jalasta ja löysätä paidankaulusta. Häämatkalla otetaan rennosti australialaiseen tyyliin, nautitaan auringosta ja täydellisistä aalloista.

Häämatka maailman toiselle laidalle. Australia ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen häämatkakohdetta miettiessä, mutta mikä olisikaan parempi paikka kokea yhteinen ensimmäinen seikkailu avioparina kuin suuri ja vilkas Sydney, jossa yhdistyvät miljoonakaupungin syke ja upeat hiekkarannat. Sydney tarjoaa sopivan sekoituksen kulttuuria, viihdettä, rentoa asennetta sekä tietenkin täydellisiä hiekkarantoja, jotka ovat jokaisen auringonpalvojan ja vesipedon unelma.

Australiassa puhutaan englantia, mutta se on ajan saatossa jalostunut omanlaisekseen. Aussie lyhentää puhekielessä loppukirjaimia ja tämä tekee sanoihin hauskan vivahteen. No worries ja good on ya ovat varmaankin tuttuja lausahduksia – loput kätevät fraasit oppii nopeasti. Remember your togs when coming down under eli muista pakata uimapuku Australian matkallesi.

Maailman suurimman luonnonsataman Port Jacksonin ympärille rakennettu Sydney tunnettiin aikaisemmin nimellä Harbour City. Sen kuuluisimmat maamerkit ovat keskustasta pohjoisrannalle vievä majesteettinen Harbour Bridge -silta sekä Unescon maailmanperintökohdelistalle päässyt Sydneyn oopperatalo. Sydneyn keskusta on mielenkiintoinen sekoitus valtavia pilvenpiirtäjiä, rentoa satamakaupunkia ja australialaista asennetta, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Tunnelmalliset The Rocks ja Paddington

Kuten monessa miljoonakaupungissa, Sydneynkään sydän ei ole jylhien pilvenpiirtäjien sävyttämä liike-elämän keskus, vaan aito australialainen asenne löytyy sitä ympäröivistä alueista. Yksi näistä on paikka, josta koko kaupunki on alunperin saanut alkunsa: The Rocks. Mukulakivikatuinen ja sympaattinen kaupunginosa oli aikoinaan huonossa maineessa, sillä täällä merimiehet kävivät huvittelemassa naisten ja laulun merkeissä. Nykyään The Rocks on etenkin taiteilijoiden ja käsityöläisten suosima alue, joka on täynnä viihtyisiä ravintoloita, pubeja sekä historiallisia rakennuksia.The Rocksin markkinat houkuttelevat paikalle sekä paikallisia että matkailijoita. Alueella järjestetään historiallisia kävelykierroksia ja viihtyisien pikkukatujen terassit täyttyvät iltaisin iloisista ihmisistä.

Samalla kierroksella kannattaa vierailla myös viereisessä Paddingtonin-kaupunginosassa, jonka 1800-luvulla rakennetut talot hurmaavat upealla arkkitehtuurillaan. Myös Paddingtonissa järjestettävät markkinat, Paddington Markets, on oiva paikka tutustua paikalliseen elämänmenoon.

Shoppailua ja nautiskelua

Darlinghurstin alueen keskus on shoppailukatu Oxford Street. Keskellä Sydneytä sijaitsevasta Hyde Parkista alkava katu jatkuu Darlinghurstiin ja sen varrella on vieri vieressä australialaisten suunnittelijoiden liikkeitä sekä houkuttelevia pikku putiikkeja. Sivukadut William Street ja Glenmore Road ovat myös koluamisen arvoisia ostoskatuja. Täältä voi bongata kotiin viemisiksi etenkin muotia, koruja ja sisustustavaroita.

Newtown ja etenkin tuttavallisesti SoKin alue, eli South of Kings Street, ovat tunnettuja vintageputiikeistaan, kirjakaupoistaan ja kahviloistaan. Palkittu kirjakauppa Better Dead Than Read on lukutoukan unelma.

Rannan puoleinen Darling Harbour on paikallisten suosima illanviettoalue, jossa on useita museoita sekä Sydney Entertainment Center, jossa järjestetään usein konsertteja.

Yksi Sydneyn vilkkaimmista bilekeskuksista on Kings Cross, jonka alueen historia juontaa juurensa aikaan, jolloin paikka tunnettiin punaisten lyhtyjen alueena. Nykyään Kings Cross on täynnä trendikkäitä klubeja, pubeja ja drinkkibaareja. Todellista drinkkitaidetta voi ihastella muun muassa Eau de Viessä ja Hugo’sin jäisen margaritat ovat paikallinen legenda.

Lähellä sijaitsee myös Woolloomooloo ja legendaarinen Harry’s Cafe de Wheels. Vuonna 1945 perustetun ravintolan kuuluisin annos on Pie & Peas, eli lihaisaa piirakkaa murskattujen herneiden kera.

Nähtävää ja huvittelua

Sydneyn pohjoisrannalla sijaitseva Kirribilli on yksi Sydneyn kauneimmista kaupunginosista. Täällä kannattaa piipahtaa etenkin keväällä, jolloin katuja reunustavat Jakaranda-puut puhkeavat upeaan liilaan väriloistoon ja kadut hehkuvat purppuran sävyissä. Kirribillin ranta on täynnä ihania piknikpaikkoja. Täältä löytyvät myös tyylikkäät merenrantaravintolat, joissa voi hetken lepuuttaa kävelystä väsähtäneitä jalkoja ja siemailla lasillisen australialaista viiniä. Myös Kirribillissä järjestetään viikonloppuisin useita suosittuja markkinoita.

Kirribillissä, Harbour Bridgen juuressa, sijaitsee kuuluisa huvipuisto Luna Park. Historiallinen, vuonna 1935 avattu ja osittain suojeltu huvipuisto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen käyntikohde. Huvipuisto on tuttu useista elokuvista ja televisiosarjoista. Romanttisin tapa tutkia Sydneyn kaupunkisiluettia sekä Harbour Bridgeä on istahtaa Luna Parkin maailmanpyörän kyytiin.

Vaikka et normaalisti innostuisi eläintarhavisiitistä, Sydneyn Taronga Zoossa vierailemista kannattaa harkita. Vuonna 1916 avatussa Tarongassa asuu yli 2600 eläintä. Palkintoja voittaneen eläintarhan suurimpia ylpeyksiä, ja kuuluisuuksia, ovat muun muassa yhdeksäntoista simpanssin yhdyskunta sekä eläintarhassa syntynyt elefantti Luk Chai. Eikä maailmassa tuskin ole kovinkaan montaa kolkkaa, jossa pääsee ihastelemaan kirahveja, joiden taustalla kohoavat pilvenpiirtäjät.

Samoin kuin Taronga, myös pohjoisessa sijaitseva merikeskus Manly Sealife Sancturary on turistien viihdyttämisen ohella aktiivisesti mukana suojelemassa, pelastamassa ja uudelleen kotouttamassa eläimiä. Upean Manly Sealife Sanctuaryn erikoisuus on Shark Dive Xtreme, eli uiskentelu valtavien haiden keskellä.

Surffarin paratiisi

Kaupunkiin kannattaa tutustua vetten päältä ja se käykin helposti vesibussilla. Hop On Hop Off -päiväpassilla pääsette näppärästi nähtävyydeltä toiselle ilman liikenneruuhkia. Kaupungilla liikkuessa kannattaa muutenkin muistaa, että keltainen vesitaksi kuljettaa sataman toiselta laidalta toiselle nopeammin kuin perinteinen autokyyti.

Sydneyssä ei voi vältellä rantaelämää. Kaupungissa on yli 70 rantaa, joista kuuluisin on Bondi Beach. Legendaarinen ranta on houkutellut auringonpalvojia jo 1900-luvun alkupuolelta saakka ja nykyään se on erityisesti surffarien suosiossa. Rannan pohjoispäädyssä virtaukset ovat heikompia. Eteläpäässä aallot voimistuvat, ja etenkin aloittelevien surffareiden on syytä varoa ”backpackers expressiksi” nimettyä katalaa pohjavirtausta. Rannalla on useita surffipaikkoja, joissa pääsee helposti tutustumaan aalloilla ratsastamiseen.

Mikäli häälomagarderoobi kaipaa uusia bikinejä tai rantamekkoa, kannattaa Bondi Beachilla suunnata Hall Streetille tai Cambell Paradelle, jotka ovat rantamuodin keskuksia. Esimerkiksi Cambell Paradella sijaitseva Bikini Island Swimwear on rantamuodin mekkana jo käsite.

Jos rantahiekalla lekottelu ei innosta, Bondi Beachilta löytyy myös useita ravintoloita ja baareja. Yksi upeimmista paikoista on Bondi Icebergs Club, jossa voi rentoutua tyylikkäästi aurinkotuolissa drinkkiä siemaillen, pulahtaa luksusuima-altaaseen ja siirtyä sitten herkuttelemaan ravintolaan. Klubi toimii jäsenperiaatella, mutta turisti voi nauttia ylellisestä miljööstä ja palvelusta vierailijapassin turvin.

Rantaelämän lisäksi Sydney tarjoaa toki lukuisia muitakin aktiviteetteja. Kiipeäminen Harbour Bridgen korkeimmalle kaarelle on huikea elämys, muttei todellakaan sovi heikkohermoiselle. Kiipeilyretkiä aloittelijoillekin järjestää Bridge Climb.

Kaupunkia pääsee ihailemaan yläilmoista myös Sydney Towerissa, joka kohoaa 300 metrin korkeuteen. Näköalatasanteelta näkee koko kaupungin yli Blue Mountains -vuorille asti sekä kauas Tyynellemerelle. Jos näköalatasanne tuntuu liian tavalliselta, voi maisemia ihailla myös opastetulla kävelykierroksella, joka kävellään lasitettua lattiaa pitkin 268 metrin korkeudessa.

 


Paras aika matkustaa

Australiassa vuodenajatkin ovat päälaellaan. Talvikuukausina Australiassa on kesä, kuumimmat kuukaudet ovat tammi- ja helmikuu. Jos tukalat helteet eivät houkuttele, syksyllä huhti-toukokuussa ja keväällä loka-marraskuussa ilmasto on lempeämpi.

Miten perille

Suomesta ei lennetä suoria lentoja, Sydneyyn päästäkseen konetta täytyy vaihtaa yleisimmin Lontoossa, Singaporessa tai Hong Kongissa. Matka on pitkä, joten voi olla hyvä idea jakaa lennot kahdelle päivälle.

Majoitu

Sydneyssä on valtava valikoima eritasoisia ja -hintaisia hotelleja kalliista viiden tähden luksusresorteista edullisiin hostelleihin. Australiassa ollaan tottunut reppureissaajiin, joten edullisia majapaikkoja on suhteellisen paljon, mutta ne kannattaa varata ajoissa. Myös Airbnb on hyvä vaihtoehto.

Tai muuttiko kaukainen serkku aikoinaan Australiaan? He taatusti ilahtuvat, jos piipahdatte käymään. Aussit ovat vieraanvaraista porukkaa. Grilliin heitetään yksi katkarapu lisää, Crocodile Dundeen tapaan ”throw another shrimp on the barbie” ja juhlat ovat valmiina, kun eskystä (eli kylmälaukusta) löytyy aina kylmää olutta.

Muista viisumi!

Australiaan tarvitaan viisumi, jolla maassa saa oleilla enintään kolme kuukautta ilmaiseksi. https://etaaustraliaonline.com

 

Lue myös:

Häämatkakohde: Romanttinen Venetsia

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.