Häät ovat täynnä onnea ja rakkautta, mutta niiden järjestäminen ei aina ole yhtä juhlaa. Kysyimme morsiamilta, mikä hääjärjestelyissä stressaa ja pyysimme avuksi parhaimmat asiantuntijat. Fitness-valmentaja Jutta Gustafsbergin, varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen, logoterapeutti Elina Tanskasen ja ratkaisukeskeinen valmentaja Anna Perhon neuvoilla selvität hääsuunnittelun äkilliset alamäet.

Artikkelin toisessa osassa paneudumme budjettiin sekä siihen, kun säästöt eivät enää katakaan häiden kuluja:

”Maksamme sulhasen kanssa häämme itse. Meillä on vähän säästöjä, mutta häiden kulut ovat yllättäneet. Emme ole osanneet varautua siihen, miten kalliita tilavuokra ja catering ovat, lisäksi koko ajan tulee ilmi kuluja, joita emme ole osanneet ajatellakaan. Häiden järjestäminen on alkanut ahdistaa, sillä pelkään, että olemme kohta korviamme myöten veloissa. Emme halua pyytää rahaa sukulaisilta. Hääjuhla on kuitenkin ainutlaatuinen, emmekä haluaisi pihistellä meille tärkeässä asiassa. En saa unta öisin kun mietin, miten paljon kaikki maksaa – eikä meillä ole varaa ihanuuksiin.”

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi vastaa:

Häät ovat ihmisen elämässä iso asia. Niistä halutaan tehdä unohtumattomat ja omien haaveiden mukaiset. Kun odotukset ovat suuria, myös paineet kasvavat. Monesti unelmien myötä häiden kustannukset saattavat nousta tuskanhikeä nostattavalle tasolle. Miten häiden menoja voisi suunnitella, jotta avioliiton ensimmäinen kompastuskivi ei olisi häistä aiheutuneet velat?

Aluksi kannattaa kirjoittaa paperille, minkälaiset häät haluaa. Minkälainen juhlapaikka on, minkälaista ruokaa syödään, minkälaista ohjelmaa juhlassa on, minkälaiset puvut halutaan, entäpä koristeet? Unelman vastakohtana on oma budjetti. Kuinka paljon häät voivat maksaa?

Seuraavaksi selvitetään unelmahäiden kustannukset. Laskelmaan otetaan huomioon pienetkin, vähäisiltä tuntuvat asiat, koska niistä voi yhteensä tulla merkittävä kustannus. Kun summat ovat selvillä, koittaa totuuden hetki. Riittävätkö ajatellut varat unelmahäiden järjestämiseen vai tarvitaanko priorisointia? Jos rahat eivät riitä kaikkien unelmien toteuttamiseen, kannattaa panostaa siihen osa-alueeseen, minkä kokee itselleen tärkeimmäksi. Toinen vaihtoehto on viilata hieman kaikkien osa-alueiden kuluja.

Häiden kustannus kohoaa yleensä merkittäväksi suhteutettuna pariskunnan tai puolison kuukausituloihin, joten etukäteissäästäminen on tärkeää. Suunnitelmien teko kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Näin kustannusten määrä on alusta asti tiedossa ja omaa kulutusta pystyy sopeuttamaan säästämiseen sopivaksi – hääkassan kartuttaminen on helppoa.

Seuraavissa osissa ratkotaan häästressin aiheuttamia parisuhdepulmia. Stay tuned!

Lue myös:

Häästressi kuriin osa 1: Laihdutus ei onnistu

19 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.