Häät ovat täynnä onnea ja rakkautta, mutta niiden järjestäminen ei aina ole yhtä juhlaa. Kysyimme morsiamilta, mikä hääjärjestelyissä stressaa ja pyysimme avuksi parhaimmat asiantuntijat. Fitness-valmentaja Jutta Gustafsbergin, varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen, logoterapeutti Elina Tanskasen ja ratkaisukeskeinen valmentaja Anna Perhonneuvoilla selvität hääsuunnittelun äkilliset alamäet.
ARTIKKELIN KOLMANNESSA OSASSA POHDITAAN, MISTÄ TIETÄÄ OLEVANSA VALMIS NAIMISIIN JA MITEN VIIME HETKEN ALTTARIKAMMO SELÄTETÄÄN:
”Hääpäivän lähestyessä olen alkanut ajatella, haluanko sittenkään naimisiin. Avioliitto tuntuu isolta askeleelta – ja jotenkin lopulliselta. Muistelen eksiäni ja näen heistä unia. Ajatukset ahdistavat, mutten uskalla puhua kumppanilleni, sillä pelkään hänen tulkitsevan asian niin, että en rakastakaan häntä.”
Logoterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskanen vastaa:
Kaikenlaiset siirtymävaiheet elämässä tuottavat stressiä ja ahdistusta. Jokainen meistä oireilee näissä tilanteissa eri tarvoin. Naimisiinmeno kuuluu ehdottomasti isoihin siirtymätilanteisiin ja on ymmärrettävää, että morsian tekee henkistä inventaariota eletystä elämästään ja samalla murehtii tulevaa.
Ihmiset eroavat myös siinä, miten luottavaisesti he suhtautuvat tulevaisuuteen. Jotkut uskovat kaiken menevän hyvin, vaikkei sitä voi etukäteen varmasti tietää. Toisia väistämätön epävarmuus ahdistaa. Morsiamen kannattaisi tutkiskella itseään ja tunnustella muun muassa, onko tällainen suhtautumistapa itselle luontaista muillakin elämän osa-alueilla.
Morsiamen pahaa oloa lisännee se, ettei hän puhu kumppanilleen, jolloin ajatusten piilottelu kääntyy itseään vastaan. Kehottaisin morsianta ehdottomasti puhumaan kumppanilleen. Usein pelkäämme asioita, jotka eivät kuitenkaan toteudu niin kamalina, kuin olemme kuvitelleet. Jos suhteessa on asioita, jotka aidosti huolestuttavat, niiden setvimiseen ei tule koskaan täydellistä hetkeä. Keskustelun lykkääminen vain pahentaa tilannetta. Morsiamen kannattaa toki kuunnella sydäntään ja laittaa hääjärjestelyt jäihin, jos siltä alkaa tuntua sen jälkeen, kun hän on keskustellut kumppaninsa kanssa. Juttelu terapeutin kanssa saattaa olla myös hyvä keino selvittää ajatuksia.
Viimeisessä eli viidennessä osassa taklataan suunnittelun aiheuttamaa projektikaaosta! Stay tuned!
LUE MYÖS:
Häästressi kuriin osa 1: Laihdutus ei onnistu
Häästressi kuriin osa 2: Paisuva budjetti ahdistaa
Häästressi kuriin osa 3: Häiden suunnittelu menee parisuhteen edelle
The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/ar/signup/XwNAU
Thanks for shening. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://www.binance.com/en/register?ref=P9L9FQKY