Viime aikoina olen pohtinut paljon häiden näytöksellisyyttä ja sitä, miten häät ovat eräänlaista julkista esiintymistä. 

Häät ovat lähtökohtaisesti tilaisuus, jossa kaksi ihmistä tekee julkisesti todistajien läsnä ollessa tekoja, joiden seurauksena heidän siviilisäätynsä muuttuu. Usein todistajia on paljon ja hääpari tekee kulttuuriperinteensä ohjaamana näiden silmien alla lisäksi muitakin tekoja, jotka eivät suoraan vaikuta siviilisäätyyn mutta ovat osa siirtymäriittiä, joka auttaa sekä hääparia itseään että heitä ympäröivää yhteisöä käsittelemään siviilisäädyn muutosta.

Aloin pohtia asiaa juteltuani häistä yhden kaasoistani kanssa, joka valmistelee parhaillaan omia häitään. Alkuperäinen oivallus häistä eräänlaisena julkisena esityksenä oli hänen, ja yhdessä asiasta keskustellessamme ymmärsimme, että suhtautuminen häiden tähän puoleen vaikuttaa hyvin olennaisesti siihen, miten kukin morsian tai sulhanen omat häänsä kokee.

Itse olen lapsesta saakka viihtynyt huomion keskipisteenä. Aikuisena olen harrastanut näyttelemistä ja improvisaatioteatteria, kertonut elämästäni useassa eri blogissa ja päätynyt esiintymistaitojeni kautta puolivahingossa ammattiin, jonka puitteissa olen kohtalaisen paljon julkisuudessa. Hääunelmiini on aina liittynyt olennaisena osana ajatus prinsessapäivästä, jolloin kaikki katseet kääntyisivät minuun, kun astelisin kauneimmillani kirkon käytävää pitkin. Häiden julkisen esiintymisen luonne on yksi niistä asioista, joita häissä rakastan.

On kuitenkin hyvin luonnollista, etteivät kaikki koe asiaa samoin. Esimerkiksi suomalaisessa kulttuurissa monet kokevat huomion keskipisteenä olon hyvinkin kiusalliseksi tai suorastaan epämiellyttäväksi. Joillekuille julkinen esiintyminen saattaa olla työrooliin kuuluva asia, jota he eivät halua tuoda mukaan henkilökohtaiseen elämäänsä. 

Joku saattaa jopa kokea häiden esityksellisen luonteen syövän hääpäivän onnea tai tekevän avioliittoon astumisesta vähemmän aidon tuntuista. Länsimainen rakkausavioliitto on äärimmäisen henkilökohtainen asia, johon häiden julkinen luonne istuu itse asiassa aika huonosti. Meille länsimaisille nykyihmisille avioliitossa ei ole kyse esimerkiksi sukujen tilusten yhdistymisestä tai rauhan solmimisesta sotivien heimojen välille, vaan avioliitto solmitaan hääparia itseään varten. Siirtymäriitin tarpeessa eivät näin ollen ole kokonaiset suvut tai heimot vaan ainoastaan hääpari itse ja heidän kaikkein lähimmät läheisensä, joiden elämään avioliitolla on vaikutusta. Siksi julkisuutta kaihtavan voi olla vaikea perustella itselleen, miksi avioliitto pitäisi aloittaa suuren häävieraslauman ympäröimänä.

Ongelmaksi tämä muodostuu erityisesti silloin, kun morsian ja sulhanen (tai samaa sukupuolta olevien parien häissä morsiamet/sulhaset) eivät koe asiaa samoin. Toinen voi haaveilla isoista häistä, joissa hääparin roolia korostetaan joka käänteessä, kun taas toinen mieluummin karkaisi vihille kahdestaan.

Minun ja Samulin välillä ristiriita ei ole näin äärimmäinen, mutta kaasoni havainnosta seuranneet oivallukset auttoivat silti minua ymmärtämään aika lailla kaikkia niitä asioita, joiden suhteen ajatuksemme häistämme eroavat toisistaan. Minä esimerkiksi haluaisin amerikkalaistyyliset henkilökohtaiset vihkivalat, joissa me kumpikin kertoisimme häävieraittemme kuullen toisillemme omin sanoin, miksi rakastamme toisiamme niin paljon. Haluaisin meidän pitävän hääjuhlassa toisillemme puheet ja rakentavan ohjelman niin, että olisimme mahdollisimman paljon esillä. Haluaisin häävideon ja first look -kuvat. Samuli ei ole näistä ideoista innostunut, ja olen nyt ymmärtänyt, että niissä kaikissa on pohjimmiltaan kyse siitä, että minä pyrin maksimoimaan häiden esityksellisyyttä, kun taas Samuli pyrkii pitämään sen itselleen sopivissa rajoissa.

Läheskään kaikkia erimielisyyksiämme ei ole vielä ratkaistu, ja joudumme etsimään vielä monta kompromissia. Uskon kuitenkin, että keskustelut eriävistä näkemyksistämme ovat huomattavasti helpompia nyt, kun ymmärrämme ja tiedostamme näkemyserojen taustalla vaikuttavan suuremman ilmiön.

 

Kuva: Jos morsian viihtyy yksinään huomion keskipisteenä, mahtuuko ujompi sulhanen valokeilaan lainkaan? Nimimerkki rojurnalist kuvapalvelu Pixabaysta.

2 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.