Hääkutsuissa on tärkeää ilmoittaa vieraille häiden pukukoodi. Pukukoodi kertoo minkä tasoinen tilaisuus on kyseessä, ja mitä kutsujat toivovat vieraiden pukeutumiselta. Tämä helpottaa häävieraiden valmistautumista juhliin, ja pukukoodin käyttö myös estää ali- ja ylipukeutumista. Näin ei myöskään hääparin tarvitse stressata ilmestyykö joku sukulaisista paikalle farkuissa.. 😉

Meidän häissämme pukukoodina toimii; puku. Tämä tarkoittaa, että miehet pukeutuvat minkä tahansa väriseen pukuun ja naiset taas voivat pukeutua sekä lyhyeen tai pitkään mekkoon. Myös juhlava housupuku on tottakai sallittua.

Viralliset pukukoodit ilmaistaan miesten pukeutumisen mukaan, vaikka kyse olisi naisten juhlista.

Naisten tulisi vältellä häissä asussaan valkoista, ja suruun liitettävää täysmustaa -väriä. Mustat mekot häissä ovat kuitenkin fine, kunhan sen kanssa on yhdistetty edes vähän jotakin toista väriä!

Yleisin häissä käytetty pukukoodi on tumma puku.  Tässä hieman selvennystä pukukoodeista!

 

Tumma puku – Tummansininen, tummanharmaa tai musta puku valkoisella paidalla. Naisella asu on hieman vapaampi, sen tulee olla juhlava mutta se voi olla sekä pitkä että lyhyt, tai vaikkapa housupuku. Suosi juhlavaa kangasta! Jos asussa on avoin yläosa (esim. olkapäät paljaana), niin helman tulisi yltää polviin saakka.

 

Smokki – Smokkia käytetään yleensä illalla. Sen tulee olla musta tai tummansininen.  Nainen voi pukeutua täyspitkään tai polvipituiseen iltapukuun. Jos iltapuku on pitkä, on hyvä huomioida ettei se ole yhtä näyttävä kuin juhlapuku.

 

Frakki –  Frakki tai frakin korvaava tumma puku, naiselle (yleensä pitkä) juhlapuku.

 

Saketti – on miehen päiväjuhlapuku, naisen asuksi sopii juhlava pitkä tai lyhyt mekko. Myös juhlava housuasu käy!

 

Juhlapuku –  on yksi juhlavimmista pukukoodeista. Sitä käytetään klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa, sekä päivällä akateemisissa tilaisuuksissa. Nainen pukeutuu tällöin täyspitkään mekkoon, joka on juhlavaa materiaalia.

 

Epävirallisemmat pukukoodit:

Tilaisuuden luonne ja juhlapaikka määrittävät asuvalintaa, tästä syystä kutsutun kannattaa ottaa selvää niistä etukäteen.

Casual Melko rentoa; miehelle siisti asu, esimerkiksi suorat housut, neule tai kauluksellinen paita. Naiselle esimerkiksi yksiosainen mekko.

Smart casual – Astetta hienostuneempi arkiasu, esimerkiksi puku ilman solmiota! Naiselle esimerkiksi siisti ja huoliteltu mekko, hame tai housut.

 

pinterest

Jos hääkutsussa ei ole kerrottu pukukoodia, kannattaa ottaa huomioon juhlan paikka sekä alkamisaika.

Nykypäivänä pukukoodit ovat melko häilyviä ja maalaisjärkeä kannattaa käyttää asuja miettiessä. Jos epäilet asuvalintasi soveliaisuutta, kannattaa rohkeasti kysäistä juhlien järjestäjältä tai vaikkapa kaasoilta vinkkiä!

Juhlava polvimittainen mekko naisilla pettää harvoin! 😉 Kirkkovihkimisiin on hyvä laittaa jotakin harteille, jos mekko on kovin aukinainen ylhäältä ja esimerkiksi olkapäät on paljaina.

 

Me valitsimme meidän harjoitusillalliselle pukukoodiksi; Casual.  Siisti mutta rento asu, joka kuitenkin soveltuu Espanjan kuumuuteen!

Meillä sulhasen hääasu on vielä hankkimatta, mutta se tulee näillä näkymin olemaan vaalea puku.

4 081 vastausta