Hääparin omien puheiden lisäksi häittemme ohjelmassa oli kahden kaasoni puheet, jotka olivat molemmat todella ihania. Kumpikin oli kirjoittanut selvästi itsensä näköisen ja samalla juuri meidän kahden ystävyyden näköisen puheen, joita uskon yleisönkin kuunnellen mielellään. Molemmat kaasot osoittivat osan puheestaan myös Samulille, ja ihailin sitä, miten mielekästä sanottavaa he olivat keksineet myös hänelle, vaikka Samuli on ulkomailla asumisemme ja koronapandemian vuoksi jäänyt heille aika vieraaksi. Niin itku kuin naurukin olivat puheita kuunnellessa herkässä, ja tunsin oloni todella rakastetuksi, kun sain kuulla kahden rakkaan ystäväni kuvailevan minua ja jakavan yhteisiä muistojamme häävieraiden kanssa.

Puheita oli itse hääjuhlan aikana vaikea sisäistää kunnolla tai painaa mieleen, mutta onneksi videokuvaajamme oli saanut ne tallennettua kokonaan, ja pääsimme kuuntelemaan ne häiden jälkeen uudelleen keskittyneemmässä mielentilassa. Vinkkini kaikille häitään valmisteleville onkin, että tallentaisitte tavalla tai toisella kaikki häissänne pidetyt puheet. Jos juhliinne ei ole tulossa videokuvaajaa, joku vieraista voisi kenties videoida puheet, tai puhujan lähettyville voisi laittaa nauhurin tai kännykän nauhurisovelluksen tallentamaan pelkkää ääntä.

Videoituja puheita katsellessani mietin, että ohjelmassa olisi ollut ihana olla puhe myös joltakulta Samulin ystävältä. Nautin itse kaasojeni puheista niin paljon, että olisin toivonut Samulin saavan kokea saman. Alkuperäinen ajatukseni oli, että koska Samuli olisi morsiamen puheeni päähenkilö, ohjelma olisi varsin hyvin tasapainossa, kun minä puolestani olisin keskiössä kaasojen puheissa. Morsiamen puheeni kertoi lopulta kuitenkin enemmän rakkaustarinastamme kuin yksinomaan Samulista, joten ohjelmaan olisi sopinut todella hyvin puhe joltakulta Samulin pitkäaikaiselta ystävältä.

Sitten muistin kuitenkin, että koska Samuli ei alkuunkaan viihdy huomion keskipisteenä, hän ei olisi nauttinut omien ystäviensä puheista samalla lailla kuin minä. Lisäksi hän koki todella kiusalliseksi pyytää ystäviään osallistumaan häiden järjestämiseen, ja koska hän ei itse nauti julkisesta puhumisesta, hänellä olisi ollut äärimmäisen korkea kynnys pyytää ystäviään puhumaan.

Yksi parisuhteemme vahvuuksista on, että otamme huomioon yksilölliset erot välillämme. Tasapuolisuus ei merkitse meille sitä, että molemmat tekevät täsmälleen samat asiat tai saavat täsmälleen samat asiat, vaan sitä, että jaamme vastuita kummankin meistä taitojen ja kiinnostusten kohteiden mukaan ja että otamme niin arjessa kuin juhlassakin huomioon sen, mitä kumpikin meistä yksilönä kaipaa ja tarvitsee. Minulle rakkaiden ystävien puheiden kuunteleminen oli yksi häiden kohokohdista, mutta koska Samulille oli vaikea ajatuskin pyytää ystäviään puhumaan, oli meille oikea ratkaisu tehdä ohjelmasta siltä osin epätasapainoinen.

Ohjelmassa oli myös vapaa sana, jonka aikana kellä tahansa häävieraalla oli mahdollisuus puheen pitämiseen. Hääsivustollamme oli pyydetty halukkaita puhujia ilmoittautumaan kaasolle ennakkoon, ja lisäksi hääjuhlan aikana tarjottiin vielä mahdollisuutta spontaanin puheen pitämiseen. Ehkä hieman yllättäen yksikään häävieras ei halunnut puhua vapaan sanan aikana. Mielestäni oli silti hyvä tarjota vieraille mahdollisuus puhumiseen, sillä olisi ollut sääli, jos joku olisi halunnut pitää puheen, mutta ei olisi päässyt ääneen.

Kaiken kaikkiaan puheita oli ohjelmassa mielestäni sopivasti. Vieraille jäi aikaa myös vapaaseen seurusteluun, mutta ruokalajien välissä kuultiin aina puhe, joka loi hetkeksi jaetun todellisuuden koko hääväen välille.

22 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.