Ihon pahimpia vihollisia ovat stressi, epäterveellinen ruokavalio ja unenpuute. Eli juuri ne asiat, joista todennäköisesti kärsit ennen häitä. Puhdas ja kauniina hehkuva iho ei kuitenkaan ole mahdottomuus, kunhan marssit ammattilaisen luo ajoissa. Kosmetologisi osaa kartoittaa ihosi tarpeet, sekä valita juuri sinulle sopivat käsittelyt ja kotihoitotuotteet.

– Mikään yksittäinen hoitolassa tehty hoito ei auta, mikäli kotona on käytössä väärää kosmetiikkaa. Iholle tärkeimmät tuotteet ovat puhdistusaine ja kosteusvoide, joihin kannattaaa panostaa, kertoo SKY-kosmetologi Maarit Vuolle.

Kosmetologisikaan ei pysty ihmeisiin, joten älä jätä ihonhoitoa viime tippaan. Etenkin ongelmaihoisen kannattaa ottaa huomioon, että epäpuhtaan ihon paraneminen vie aikaa.

Rasvainenkin iho kaipaa kosteutta

Kaikki ihotyypit janoavat kosteutta. Kuiva iho tarvitsee sekä rasvaa että kosteutusta, kun taas rasvaiselle iholle riittää pelkkä kosteusvoide. Moni rasvaisesta ihosta kärsivä yrittää hillitä kasvojen kiiltelyä turhan voimakkailla tuotteilla. Vaikutus on päinvastainen, sillä ihoa kuivattavat tuotteet lukitsevat talin ihohuokosten sisään ja näppylät lisääntyvät. Oikeiden tuotteiden valinnassa kannattaakin uskoa ennemmin ammattilaista kuin ystävää.

– Monet ostavat kosmetiikkaa sen perusteella, mitä ystävät suosittelevat. Ihotyypit ja niiden tarpeet ovat kuitenkin erilaisia, eikä sama tuote toimikaan itsellä samalla tavalla kuin kaverilla. Usein ostetaan myös kalliita tuotteita, joista ei aivan tiedetä, mitä ne tekevät. Sitten käykin ilmi, että tehoaineet kumoavat toistensa vaikutuksia, Vuolle kertoo.

Kallein ei välttämättä aina ole parasta, mutta ihonhoitotuotteiden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Mahdollisimman puhtaat raaka-aineet imeytyvät ihoon tehokkaimmin.

– Kannattaa myös katsoa, ettei kosmetiikka sisällä ihoa tukkivia aineita, kuten keinotekoisia väriaineita, neuvoo SKY-Cidesco-kosmetologi Mirella Kuntsi-Andersin.

Hormoneilla on iso vaikutus siihen, miten iho voi. Lisääntynyt stressihormoni kortisolin tuotanto saa naaman helposti kukkimaan ja näpyistä stressaaminen vain pahentaa noidankehää.

– Paraskaan puhdistusaine ei auta, jos iho-ongelmien syy on hormoneissa, huomauttaa Kuntsi-Andersin.

Esimerkiksi aknen hoitamiseen tarvitaan usein myös ihotautilääkärin tai gynekologin apua. Ehkäisypillereiden merkin vaihto saattaa muuttaa ihon tilan kokonaan.

Iho tarvitsee aikaa, vettä ja vitamiineja

Tehokkaimmatkaan hoidot eivät tuo apua ongelmiin yhdessä yössä.

– Ihon palautuminen ja uusiutuminen ei tapahdu hetkessä, siksi hoitojen tekeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Esimerkiksi epäpuhtauksien ja pigmenttimuutosten ulos tuleminen kestää viikkoja, Kuntsi-Andersin neuvoo.

Kärsivällisyyttä tarvitaan myös kotikylpyhuoneessa.

– Kosmetologin valitsemat tuotteet kannattaa käyttää loppuun, vaikka aluksi tuntuisikin siltä, että ne vain pahentavat tilannetta. Ihon oman puhdistusmekanismin alkaessa toimia, kuona-aineet nousevat pintaan, ja ihon kunto huononee hetkellisesti, Vuolle kertoo.

Reaktiot tasaantuvat yleensä kahden viikon kuluessa, jonka jälkeen iho alkaa kirkastua ja parantua.

– Jos tuotteet on valittu oikein, tulosten pitäisi olla näkyviä, Vuolle jatkaa.

Tupakka, alkoholi, rasvainen ruoka. Kaikki mitä suuhusi laitat, näkyvät ihollasi. Pelkät seerumit ja voiteet eivät riitä, sillä ihoa täytyy hoitaa myös sisäisesti. Liian vähäinen vedenjuonti kuivattaa ihoa. Hyvien rasvahappojen puute saa ihon kiristelemään ja ryppyiseksi.

– Ruokavaliossa kannattaa kiinnittää huomiota rasvoihin ja vitamiineihin. Ihon kannalta tärkeimpiä C-, A- ja E-vitamiineja kannattaa napata purkista, Kuntsi-Andersin neuvoo.

Kauneushoitoloissa yleistyneet happi-hoidot kertovat siitä, että säännöllinen ulkoilu tekee hyvää myös iholle.

Näin saat parhaan pohjan meikille

Usein morsiamen meikistä huolehtii ammattimeikkaaja. Mikään peitevoide ei kuitenkaan pelasta, jos iho on päässyt huonoksi. Hyvinhoidetulla ja puhtaalla iholla meikki näyttää kauniimmalta ja pysyy paremmin.

– Edellisenä iltana iho kannattaa kuoria kevyesti ja kosteuttaa hyvin. Myös seerumia kannattaa käyttää, Kuntsi-Andersin opastaa.

Mikäli iho on herkkä tai taipuvainen punoitukseen, kannattaa viime hetken rentouttava saunahetki unohtaa. Tuhdit voiteet ja öljyt on hyvä jättää pois jo nyt, sillä meikki ei pysy rasvaisella iholla.

– Hääpäivän aamuna iho puhdistetaan ja kosteutetaan. Meikinalusvoide on tärkeä, sillä se saa ihon näyttämään tasaisemmalta ja auttaa meikkiä kiinnittymään, Kuntsi-Andersin neuvoo.

Meikin alla voi käyttää myös ihon sävyä kirkastavia ja huokosia supistavia tuhkimotippoja. Mitkään supistavat tuotteet eivät kuitenkaan auta, jos ihohuokoset ovat täynnä talia.

– Siksi ihonhoito kannattaa aina aloittaa ammattilaisen tekemällä puhdistuksella. Pahinta mitä morsian voi tehdä, on sortua puristelemaan naamaa viimeisenä iltana, Vuolle muistuttaa.

Teksti Anna Nummisto Kuva Lumina/Stocksy

Lue myös:

Iho kuntoon häitä varten

Sääret sileiksi sokeroinnilla

64 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.