Kaksi vuotta sitten kummityttöni vanhemmat kysyivät, olisimmeko me valmiita sitoutumaan lähtemään heidän häihinsä Sisiliaan kesällä 2018. Vastausta ei tarvinnut pitkään miettiä, varsinkin kun matkan kustannukset oli mahdollista maksaa pikkuhiljaa etukäteen. Matkaa odotettiin kuumeisesti ja kaasona sain kunnian olla mukana myös morsiuspuvun etsimisessä Suomen päässä ja myös pienen yllätyksen juonimisessa sulhaselle varsinaisena vihkipäivänä (tästä lisää myöhemmin kirjoituksessa).

Sisiliasta hääpari oli varannut upean viinitilan kokonaan vieraidensa käyttöön. Jokainen perhe maksoi oman osuutensa kustannuksista ja hintaa matkalle tuli noin tavallisen etelänmatkan verran – sillä ihanalla erotuksella, että koko hotellina toimivan viinitilan alue oli täynnä ystäviä! Lensimme Sisiliaan isolla porukalla ja useimmat perheet vuokrasivat omat autot. Minä ja ystäväni, jotka lähdimme reissuun yksin, saimme kulkea muiden kyydeillä. Tuleva mieheni Samu ei valitettavasti päässyt paikalle, koska on työkomennuksella toisella puolella maailmaa.

Hotellimme Baglio Donna Franca sijaitsee Marsalassa, jonne ajoimme reilun tunnin Palermon lentokentältä. Sisilian mutkittelevat tiet hyvin löyhine nopeusrajoituksineen ovat turistille melkoinen kokemus, jonka jälkeen suurelle osalle maistuikin pieni rauhoittava hörpsy hotellin uskomattoman kauniilla ja rauhallisella allasalueella.

Hotelli oli todella sympaattinen, hyväkuntoinen ja uskomattoman siisti. Kävimme viikon aikana tutustumassa tiluksiin ja maistelemassa viinitilan omia antimia. Hotelli oli lapsiystävällinen ja henkilökunta mahtavaa. Lähellä olevasta supermarketista sai evästä, jota pystyi säilyttämään huoneen minibaarissa kylmässä ja itselläni ruokaan menikin lähinnä rahaa illallisilla. Päivisin porukka ajeli ympärillä oleviin kaupunkeihin ja tutustui historiallisiin ja arkeologisiin kohteisiin.

Kuva: Marissa Tammisalo

Hääpäivä huumasi herkkyydellään

Hääpäivä koitti viisaasti keskellä viikkoa niin, että kaikilla vierailla oli ollut mahdollisuus tehdä omia reissuja etukäteen ja vielä juhlien jälkeenkin. Myös mahdollisille dagen eftereille oli jätetty tilaa niin, että lento takaisin ei ollut häitä seuraavana päivänä. Me morsiamen ystävät valtasimme yhden huoneen laittautumiseen ja miehet toisen. Sain huomata, että miesten valmistautuminen juhlaan oli huomattavasti ”kosteampaa” kuin meillä naisilla! 😀

Kuva: Marissa Tammisalo

Varsinainen vihkiminen järjestettiin noin tunnin päässä hotellilta, vanhan linnan raunioilla korkean vuoren harjanteella. Kyseinen historiallinen kohde sijaitsi Ericen pikkukylässä.

Koska vihkipaikka on historiallinen nähtävyys, ei sitä ole lain puitteissa lupa sulkea katsojilta, ja niinpä vihkimistäkin todisti muutama turisti, mutta onneksi kaikki osasivat käyttäytyä hyvin ja pysyivät hiljaa. Varmaa on kuitenkin, että hääparista päätyi paljon kuvia ja videoita myös täysin tuikituntemattomien sosiaalisiin medioihin.

Vihkimisen jälkeen 200 metrin päähän oli järjestetty samppanjan kilistelyt pieneen kahvilaan. Vieraat nauttivat kuohuvasta – ja samalla sulhanen pääsi (tai joutui) nauttimaan aikaisemmin mainitsemastani yllätyksestä! Sulhanen pitää hienoista ja nopeista autoista, mutta pariskunta oli tullut yhdessä siihen tulokseen, että häiden logistiikan suhteen hääautoa ei kannattaisi nyt hankkia. Morsian oli kuitenkin halunnut tarjota sulhaselleen ikimuistoisen hääkyydin, ja niinpä vihkimisen jälkeen hääparia odottikin minimaalisen pieni kuormalava-auto, joka oli koristeltu valkoisin ilmapalloin ja MRS ja MR -kyltein sekä valkoisin rottinkituolein, joilla hääpari lapsineen sai istua. Hääparia ajeluteltiin ympäri Ericen pikkukylää, ja kaikki ohikulkijat saivat onnitella heitä. Näky oli sympaattinen ja suloinen.

Samppanjan jälkeen koko porukka hyppäsi tilausajobussiin ja palasimme viinitilalle. Kyydin aikana tarjoiltiin kuohuvaa ja saimme nauttia upeista, mutkikkaista vuoristoteistä ja mahtavista näkymistä.

Alkupalat oli katettu hotellin altaalle uskomattoman kauniisti ja morsiamen isän puhe auringon laskiessa taustalla ei jättänyt silmäkulmia kuiviksi.

Kuva: Marissa Tammisalo
Kuva: Marissa Tammisalo

Illallista ja alkupaloja säesti paikallinen muusikkoryhmä, joka sai porukan villiintymään esittämällä muun muassa sellaisia kappaleita, joista on myös suomenkieliset versiot.

Illallinen koostui useasta herkullisesta ruokalajista. Nälkä ei jäänyt kenellekään. Pöytä oli katettu henkilökunnan toimesta uskomattoman kauniisti ja koristeltu punaisin ruusunterälehdin. Lapsille oli tuotu hääparin toimesta värityskirjoja, maalaustarvikkeita ja muovailuvahaa. Sen lisäksi pikkuautot löysivät mukavia ajettavia reittejä viinitilan kauniilla sisäpihalla, jossa lasten vahtiminen oli myös helppoa porttien mentyä kiinni.

Ruokatarjoilun jälkeen saimme juoda omia juomiamme ja täytyykin tunnustaa, että yö venähti aika pitkälle naurun ja seuraleikkien siivittämänä.

Aikaisemmin olen jotenkin vierastanut ajatusta siitä, että omat hääni olisivat ulkomailla, mutta täytyy sanoa tämän viikon ja juhlien olleen niin kertakaikkisen onnistuneet, että enää en epäröisi ollenkaan samalla tavalla, mikäli hääsuunnitelmia vasta alkaisin muodostaa.

Vahva suositus paikalliselle apulaiselle

Sisiliassa ja muissa vastaavissa maissa hääpäivänä kannattaa varautua pitämään pää kylmänä, mikäli käyttää paikallisia työntekijöitä. Esimerkiksi kampaajat olivat reilun tunnin myöhässä, eivätkä itse olleet asiasta moksiskaan – tunti sinne tai tänne!

Muuten kaikki sujui paremmin kuin hienosti ja siitä iso kiitos kuuluu hääjärjestäjälle. Oma vinkkini onkin, että mikäli naimisiin mielii ulkomailla, ja häihin haluaa kutsua useamman vieraan, kannattaa ehdottomasti turvautua asiantuntevaan apuun.

Ystäväni käyttivät supermukavan ja asiansa osaavan Mari Mattilan Toscanan tuuli -nimistä firmaa juhlien järjestämiseen. Mari puhuu virheetöntä italiaa ja olikin apuna järjestelyissä niin Suomen päässä kuin varsinaisissa juhlissakin. Mari auttoi järjestämään niin paikalliset paperiasiat kuin juhlien yksityiskohdatkin sekä hääauton – kaikkien muiden yksityiskohtien lisäksi toki.

Hääkuvaajan pariskunta löysi Suomesta, ja kuvista vastasikin ihastuttava Marissa Tammisalo, jonka kotisivuihin pääset tutustumaan tästä. Tammisalon kuvia löytyy myös tästä blogipostauksesta.

Suunnitteletko sinä häitä ulkomailla tai oletko ollut mukana juhlissa ulkomailla? Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia!

Rakkaudella, Rea

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.