Kuva: T.J. Drechsel, kuvankäsittely Bryce Lafoon, rajaus allekirjoittaneen.

Perinteinen morsiuskimpun heitto ei sellaisenaan tuntunut meidän häihimme sopivalta ohjelmanumerolta, mutta kehitimme siitä modernisoidun version, josta tuli mielestäni todella kiva.

Tärkein muutos perinteeseen oli se, että leikkiin saivat osallistua kaikki häävieraat ikään, sukupuoleen tai siviilisäätyyn katsomatta. Näin kukaan ei joutunut silmätikuksi ja saimme mukaan ison joukon innokkaita leikkijöitä. Lasten mukanaolo toi ohjelmanumeroon innostusta, jota nelikymppisten voi olla vaikeaa aikuisten kesken tavoittaa, ja muutamat miehet vaikuttivat nauttivan suuresti siitä, että saivat kerrankin olla mukana kimppua havittelemassa. Kukaan tuskin tunsi tarvetta osallistua vasten tahtoaan, mikä teki tunnelmasta iloisen ja kepeän.

Lisäksi meillä oli leikkijöille yllätys: olin teettänyt kimpunheittoa varten erillisen fortune-kimpun eli heittokimpun, joka koostuu useista pienistä kimpuista. Ennen heittämistä irrotin huomaamatta pikkukimppuja koossa pitäneen nauhan niin, että kimppu hajosi ilmassa moneksi. Temppu onnistui juuri niin kuin pitikin, ja häävideoltamme kuuluu hauskasti leikkijöiden yhteinen ällistyksen huudahdus.

Kuvaus: Toni Laitinen.

Koska halusin nähdä kimpun hajoamisen ja koska en ole erityisen hyvä heittämään, heitin kimpun silmät auki kasvot leikkijöihin päin. Joku vieraista yritti protestoida, mutta pidin pääni, sillä omissa häissään saa tietysti päättää leikin säännöt itse. Alun perin jotkut kai epäilivät minun yrittävän heittää kimpun jollekulle tietylle osallistujalle, mutta kimpun hajottua kaikki varmastikin ymmärsivät ratkaisuni.

Kuva: T.J. Drechsel, kuvankäsittely Bryce Lafoon, rajaus allekirjoittaneen.

Olen kokonaisuudessaan todella tyytyväinen siihen, miten onnistuimme modernisoimaan perinteisen leikin nykypäivään sopivaksi. Leikki ei ylläpitänyt ajatusta avioliitosta ainoana oikeana parisuhteen muotona, eikä esimerkiksi avoliitossa elävien tai seurustelevien tarvinnut miettiä, mennäkö mukaan leikkiin, joka on kirjaimellisesti tarkoitettu naimattomille mutta käytännössä ehkä ennemminkin naimisiin haluaville sinkuille. Kenenkään ei myöskään tarvinnut valita sukupuoltaan kahdesta vaihtoehdosta tai paljastaa muille sukupuoli-identiteettiään. Aikuisuuden kynnyksellä olevien nuorten ei tarvinnut miettiä, missä iässä avio-onnen toivominen oikeastaan on heille ajankohtaista.

Olen aina nauttinut häissä siitä, miten jokainen hääpari tekee juhlastaan juuri itsensä näköisen, vaikka mukana yleensä onkin ainakin jonkin verran perinteisiä elementtejä. Minulle morsiuskimpun heitto oli perinne, jonka yhtäältä halusin ehdottomasti olevan meidän häissämme mukana jossakin muodossa mutta jota toisaalta kuitenkaan en missään nimessä halunnut toteuttaa sellaisenaan. Tuntui merkitykselliseltä ja hienolta, että pääsin kuin pääsinkin heittämään omissa häissäni kimpun – mutta ilman kaikkia niitä kimpunheittoperinteen piirteitä, jotka minua ovat vuosien varrella vaivanneet.

Kuva saatu häävieraalta, vieraiden blurraus allekirjoittaneen.

6 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.