Musiikki on tärkeä osa juhlapaikan tunnelmaa. Joskus hääparit unohtavat varata ruokailun ajaksi musiikkia. Tällöin vieraat istuvat hieman vaivaantuneina pöydissä ja odottavat, koska baari aukeaa ja levyt alkavat soida.

– Dj on yleensä se, joka tuo bileet paikalle, ammatti-dj Antti Ruotoistenmäki naurahtaa.

Toisinaan parit epäröivät dj:n palkkaamista, koska ajattelevat, että tiskijukka on vain joku joka painelee play-nappulaa. Ammattitaitoisella dj:llä on kuitenkin vastuullaan juhlan tunnelma ja ohjelman kulku. Hän huolehtii äänentoistosta ja tanssilattian valaistuksesta.

– Kunnon dj:llä on laadukkaat äänentoistolaitteet ja näyttävät valolaitteet. Laitteistotarve suunnitellaan aina hääparin toiveiden ja mieltymysten mukaisesti. Hääpäivänä asennan kaikki laitteet paikoilleen hyvissä ajoin ennen juhlaväen saapumista. Juhlapaikalla tarvitsen vain pistorasian, sen kummempaa varustusta ei välttämättä tarvitse olla.

Päivällä ja alkuillasta tunnelmaa pitää yllä hääparin kanssa mietitty kevyt taustamusiikki, joka rentouttaa tunnelmaa, muttei häiritse keskustelua. Taustamusiikki toimii ruokailun lisäksi myös ohjelmanumeroiden aikana. Leikit saavat lisäpotkua sopivista biiseistä.

– Jos leikkejä on paljon, suosittelen, että kaasot ja bestmanit opettelevat ne ulkoa. On tosi harmillista, jos leikin vetäjät eivät oikein tiedä mitä pitäisi tehdä ja aikataulu venyykin sen takia.

Musiikin lisäksi dj vastaa puhujien mikrofoneista.

– Jotta pystyn olemaan jatkuvasti tilanteen tasalla, pyydän ohjelmasta etukäteen jonkinlaisen suunnitelman. Esimerkiksi kun puheet alkavat, vaimennan musiikin ja toimitan puhujan käteen langattoman mikrofonin ja opastan sen käytössä.

Hyvä dj osaa huomioida jokaisen vieraan

Tilannetaju on dj:n tärkein ominaisuus. Tanssilattiaa ja vieraiden viihtyvyyttä on seurattava jatkuvasti.

– Ennen hääpäivää juttelen parin kanssa ja pyydän heitä listaamaan häätanssin lisäksi toivekappaleitaan. Haluan tietysti myös tietää, jos jotain genreä tai esittäjää ei juhlassa haluta kuulla ollenkaan.

Dj on häissä tekemässä juhlasta juuri hääparin näköistä, ei toteuttamassa omia visioitaan.

– Tehtäväni on viihdyttää kaikkia vauvasta vaariin. Jos tanssilattia tyhjenee yhtäkkiä, miksaan seuraavan kappaleen, vaikka edellinen olisi vielä kesken.

Useiden juhlien kokemuksella Ruotoistenmäellä on jo hyvä korvatuntuma siitä, minkälaiset biisit toimivat loppuillan tanssilattialla. Vaikka häät ovat aina erilaisia, saa esimerkiksi Kaija Koon Tinakenkätyttö useimmiten tanssilattian täyteen.

Häädj:lle saa ja kannattaa esittää toiveita myös illan kuluessa. Harvinaisempikin toivebiisi on usein nopea ladata netistä soitettavaksi.

– Mikään toive ei yllätä minua enää. Aina täytyy kuitenkin miettiä, onko kappale sellainen, että se toimii juuri siinä tilanteessa ja saa myös muut tanssilattialle.

+ Älä unohda valoja!

”Parit käyvät usein tutustumassa juhlapaikkaan päivänvalossa. Kun ilta hämärtyy, valo muuttuu, eivätkä pöytiin sijoitetut kynttilätuikut riitä tuomaan biletunnelmaa tanssilattialle. Dj:n varusteisiin kuuluu valoja, joilla voidaan luoda tunnelmavalaistusta alkuiltaan ja esimerkiksi rytmittää tanssilattialla värivalot musiikin tahtiin.”

Asiantuntijana Antti Ruotoistenmäki, DJ Ruoto

Teksti Anna Nummisto Kuva Jouni Harala

Artikkeli on julkaistu Mennään naimisiin -lehdessä kesällä 2016.

33 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.