Hääpuku ei ole mikä tahansa kolttu, vaan arvokas unelmapuku, johon kohdistuu paljon odotuksia. Täydellisesti istuva hääpuku saa morsiamen huokumaan itsevarmuutta, mutta miten löytää juuri omalle vartalolle sopiva puku?

Pinterestissä upealta näyttänyt hääpuku saattaa tuottaa pettymyksen sovituskopissa. Vääriin paikkoihin asettuvat leikkaukset, liian pitkä helma tai pussittava rintamus paljastavat, ettei unelmapuku sovi omalle vartalotyypille ollenkaan.

Täydellisesti istuva hääpuku saa morsiamen tuntemaan olonsa kauniiksi ja itsevarmaksi. Epäsopiva puku saattaa pilata koko päivän. Joskus morsiamella on niin tiukka mielikuva unelmien hääpuvusta, että siitä on vaikea päästää irti. Pukeutumisneuvojamestari Kikka Seppä kehottaa morsiamia kuitenkin sovittamaan erilaisia malleja oman tyylisen ja täydellisesti istuvan hääpuvun löytämikseksi.

– Pukeutuminen on itsetuntemusta, eikä sitä kokemusta saa muuten kuin tutustumalla omaan vartaloon ja tyyliin. Joskus puku saattaa yllättää ja parhaiten omaa vartaloa imarteleekin malli, jota ei henkarissa näyttänyt ollenkaan omalta jutulta.

Valitse hääpuku teeman mukaan

Häätyylin miettiminen on hyvä aloittaa pohtimalla, millaisia häitä ollaan järjestämässä. Teemahäihin sopii teeman mukainen puku, arvokkaisiin frakkijuhliin taas juhlavampi hääpuku. Rennossa puutarhajuhlassa asu voi olla hyvinkin vapaa, kun taas istuva illallinen saattaa vaatia tumman puvun tai jopa frakin. Yleensä miehen puku määrittelee naisen asun, sekä myös vieraiden pukukoodin, jotta kaikki ovat pukeutuneet samantasoisesti. Liian jäykästi pukeutumiskoodeja ei kuitenkaan kannata noudattaa.

– Pukeutumisen punainen lanka saattaa löytyä vaikkapa parin yhteisestä harrastuksesta. Tai hääpari voi yhdessä päättää, että vaikka vieraiden pukukoodi on smart casual, voi morsian silti juhlia täyspitkässä häämekossa, Seppä neuvoo.

Rohkeasti omannäköinen häätyyli

Arjessa räväkästä tyylistään tunnettu morsian saattaa hääpäivänään pukeutua hyvinkin perinteisesti. Konservatiivisen pukeutumisen syynä saattaa olla oma tahto tai ujous. Suomalaiset naiset ovat edelleen hieman arkoja toteuttamaan omaa tyyliään ja moni päätyy turvalliselta tuntuvaan perinteiseen pitkään ja vaaleaan hääpukuun.

– Morsiamet saisivat rohkeammin toteuttaa omaa persoonallista pukeutumistyyliään, Seppä rohkaisee.

Häät ovat oiva tilaisuus pukeutua näyttävästi ja leikitellä eri tyyleillä. Joitain morsiamia hääpukeutuminen jännittää niin paljon, että he mieluummin epäonnistumisen pelossa valitsevat perinteisen puvun, kuin kokeilevat jotain uutta. Myös läheisten ihmisten mielipiteillä on paljon painoarvoa. Joskus makutuomarit tosin saattavat olla niin tottuneita näkemään morsiamen tietyssä tyylissä, että kaikki siitä poikkeava tuntuu väärältä. Sepän mielestä omaa häätyyliä kannattaisi kuitenkin etsiä ennakkoluulottamasti omien mieltymysten mukaan.

– Eihän kukaan sisustakaan kavereiden toiveiden mukaisesti, joten miksi pukeutumisessa pitäisi kuunnella muita?

Tunne oma vartalosi

Hääpukua etsiessä kannattaa olla rehellinen omalle peilikuvalleen. Kokolapun tuijottamisen sijaan morsiamen kannattaa etsiä mekko, joka istuu hyvin ja jonka leikkaukset imartelevat juuri omaa vartalotyyppiä. Muodokkaan morsiamen ei suinkaan tarvitse verhota kurvejaan peittäviin kaapuihin.

– Kun puvun leikkaukset asettuvat oikeisiin kohtiin, kurvit korostuvat ja tasoittuvat ihan itsestään. Moni muodokas nainen on kokenut peilin edessä täydellisen ahaa-elämyksen, kun hän on löytänyt juuri omalle vartalotyypille sopivan mallin.

 


Tunnista oma vartalotyyppisi

Pukeutumisneuvojamestari Kikka Sepän vinkit kaikenkokoisille morsiamille.

A-vartalo

Kapeat hartiat, pieni yläosa, pyöreä lantio ja reidet.

Vaakalinja yläosassa leventää hartiaseutua ja tasapainottaa ylä- ja alaosan eroa. Puku, jossa on kauttaaltaan hyvä istuvuus ja hieman alemmas pudotettu vyötärölinja, imartelee a-vartaloista parhaiten. Myös puku, jossa navan ja lonkan välinen osuus on hyvinkin istuva, ja helma levenee tai laskostuu lonkkaluun kohdalta, antaa vartalolle kauniin siluetin ja tuo vyötärön esiin.

Y-vartalo

Leveät hartiat, kapea lantio ja hoikat jalat.

Halterneck-yläosa kaventaa hartioita, sillä se asettaa hartialinjalle vastalinjan. Yksinkertaiset ja selkeät yläosat antavat vartalolle kauniin siluetin. Y-vartaloisen usein lyhyehkö selkä saa pituutta madalletulla vyötärölinjalla ja timanttimallinen mekon alaosa tuo täytettä lantiolle. Tiputa vyötäröä lantiota kohden tai nosta se ylös empire-mallisella mekolla.

H-vartalo

Suora ja poikamainen.

Poikamaista ja kurvitonta vartaloa saa muokattua esimerkiksi erilaisilla epäsymmetrisillä leikkauksilla, joilla luodaan vartaloon linjoja. Korkea vyötärön linja tekee olemuksesta helposti tönkön, joten valitse mieluummin matalahko vyötärö. Rypytyksillä, muotolaskoksilla ja kerroksilla vartaloon saa luotua runsautta ja naisellisuutta. Yksinkertaisista malleista h-vartaloiselle sopivat myös loivasti a-linjaiset tai suorat mekot.

X-vartalo

Kapea vyötärö, hartiat ja lantio yhtä leveät.

Tiimalasivartaloiselle käyvät kaikki naiselliset leikkaukset, jotka korostavat muotoja. Tuo kapea uuma esiin napakasti istuvalla vyötärölinjalla. Etenkin tyköistuvat kotelomekot näyttävät x-vartaloisen naisen päällä upeilta. Vartalon kaarien mukaiset leikkaukset korostavat naisellisia muotoja.

Jutun lähteenä on käytetty myös Kikka Sepän kirjaa Löydä oma tyylisi – Jokanaisen pukeutumisopas, Minerva Kustannus.

Lue myös:

Millainen mekko on täydellinen?

Mekkojahti, osa 1

Mekkojahti osa 2

Uskomatonta mutta totta mekko löytyi…ehkä!

116 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.