Vihkisormus on ikuinen hankinta, siihen eivät vuosittain vaihtuvat korutrendit liiemmin vaikuta. Mutta jotain uutta tapahtuu nimettömässäkin: punakulta nostaa hitaasti suosiota eikä korun näyttävyyden kanssa tarvitse himmailla.

Monelle vihkisormukset ovat elämän kallein koruhankinta. Siksi morsiamen toiveissa onkin usein ajaton ja klassinen sormus. Koska kyseessä on mahdollisesti loppuelämän ostos, sormuksen täytyy kestää käytön lisäksi myös katseita. Sitä ei vaihdeta joka kevät muodinmukaisempaan. Tästä syystä trendit eivät vaihtele vihkisormuksissa yhtä tiuhaan kuin muissa koruissa.

– Lähtökohtana on se, että vihkisormus on vuosikymmenten valinta. Lilat jalokivet voivat tuntua nyt hyvältä idealta, mutta entä 20 vuoden päästä? Pitää tuntea makunsa erittäin hyvin, että uskaltaa hankkia todella erilaisen vihkisormuksen, Päivi Sandberg koruvalmistaja Sandbergilta muistuttaa.

Laatukorun myyjä Charlotte Silván on samoilla linjoilla:

– Vihkisormukseksi halutaan perinteistä. Paljon ostetaan yksikivisiä sormuksia, rivitimanttia ja materiaalina valkokulta on vieläkin hitti. Klassisiin malleihin ei helpolla kyllästy.

Perinteinen keltakulta ja kuparista värinsä saava punakulta kasvattavat suosiotaan, mutta eivät syrjäytä valkokultaa. Suosituimman sormusmetallin kirkas väri on seurausta kultaan lisätystä valkaisevasta metallista, kuten palladiumista.

Jos – ja yleensä kun – vihkisormukseen halutaan kivi, se on melkein aina timantti.

– Niin on aina ollut ja tulee varmaan aina olemaan, Sandberg naurahtaa.

Jalokivistä loisteliaimpaan on kautta aikain liitetty paljon symboliikkaa ikuisesta tai kaiken kestävästä rakkaudesta. Ja kuten populaarikulttuurista olemme oppineet: timantit ovat naisen paras ystävä ja ikuisiakin vielä. Väritön timantti on monen makuun varma, paras ja suomalaiselta jälleenmyyjältä hankittuna myös eettisesti kestävä valinta.

– Kyllä timantti on the thing. Timantti on jalokivien kameleontti, joka toimii niin arjessa kuin juhlassakin, kultaseppä Olli Lindroos kultasepänliike Lindroosilta summaa.

Kimallusta kaihtamatta

Vaikka vihkisormuksissa toivotaan klassisuutta, yhä useampi uskaltaa panostaa myös näyttävyyteen. Sandbergin mukaan vasemmassa nimettömässä saa nykyään kimallella oikein kunnolla:

– Ennen vältettiin pröystäilyä. Ajateltiin varmaan, että näyttävä sormus aiheuttaa turhaa hämmennystä. Viime vuosina suomalainen korunkäyttäjä on alkanut lähentyä amerikkalaista häpeilemätöntä korunkäyttäjää.

Yhdysvalloissa sormus on totuttu näkemään sulhasen morsiamelleen antamana arvokkaana lahjana, jonka hinta ja laatu ovat suoraan verrannollisia rakkauden määrään. Kirjoittamaton sääntö on, että sormuksen pitää olla niin hieno, että muut naiset kadehtivat sitä. Tyyriin blingbling-sormuksen ostamisesta saattaa koitua monenlaisia paineita niin sulhaselle kuin sitä odottavalle morsiamellekin.

Silván kertoo, että vaikka nykyään sormuksissa saa olla näköä ja kokoa, käytännöllisyys on edelleen suomalaisten sormusvalinnoissa ensisijaisen tärkeää. Vihkisormukseksi päätyy sellainen, jota ei tarvitse varoa koko ajan arkikäytössä ja joka muodostaa kihlasormuksen kanssa täydellisen parin.

– Todella näyttävät korut ovat myös budjettikysymyksiä, Silván sanoo.

Toisaalta vihkisormuskaupoilla ei kannata säästellä, sillä edullinen ei usein ole kestävää.

– Jos sormusta ostetaan tästä ikuisuuteen -ajatuksella, siinä on oltava materiaalia. Parilla sadalla eurolla ei saa kovin kestävää sormusta. Tonnilla voi saada jo ihan hyvän, Sandberg summaa.

Jos budjettia riittää muutaman tuhatlappusen verran, yhä useamman valinta on viime vuosina ollut niin sanottu trendikäs halo-sormus. Auringon haloilmiön mukaan nimensä saaneessa sormuksessa timantit on aseteltu ympyrän muotoon siten, että pienemmistä timanteista muodostuva ympyrä rengastaa keskiön suurempaa timanttia.

– Esimerkiksi Ruotsin prinsessa Sofialla on halo-sormuksen tyyppinen sormus. Se on toki voinut vaikuttaa sormusmallin suosioon, Sandberg tuumaa.

Toinen hulppea trendi on hankkia kaksi samanlaista timanteilla vuorattua vihkisormusta kehystämään korkeaa kivellistä kihlasormusta, jolloin kolme sormusta muodostavat yhdessä komean kokonaisuuden.

– Toisen sormuksen voi antaa vaikkapa huomenlahjaksi, Sandberg vinkkaa.

Uniikki ja oma

Nykyään yhä useampi haluaa uniikin sormuksen ja teettää sen kultasepällä. Kultaseppä Olli Lindroos sanoo, että asiakkaat pyytävät häneltä jotain omannäköistä. Vihiä hän saa asiakkaan olemuksesta. Lenkkareissa liikkeeseen saapuvalle morsiamelle ei heti ensimmäisenä tulisi mieleen tehdä prinsessamaista sormusta, mutta koska ulkonäkö voi pettää, toiveista keskustellaan aina.

– Usein kysyn heti kärkeen, että jos asuisitte talossa, niin olisiko se sellainen Calvin Klein -henkeen pelkistetty vai mummola, jossa on räsymattoa toisensa päällä. Se on hyvä alku, kun lähdetään miettimään sormusta.

Lindroos on iloinen siitä, että ihmiset uskaltavat luottaa omaan makuunsa sormusta valitessaan. Sormuksessa voi olla luonnetta. Kyse on kuitenkin parhaassa tapauksessa elinikäisestä kumppanista.

– Minulta tilataan paljon persoonallisia ja näyttäviä sormuksia, joissa on siro runko ja kivirykelmä aseteltuna kimppumaiseksi. On hienoa, että halutaan sormuksia, joiden ei odotetakaan miellyttävän kaikkia.

Kihlat saatetaan vieläkin ostaa hetken huumassa, mutta vihkisormusta pohditaan huolella ajan ja Googlen kanssa. Siinä vaiheessa, kun vihdoin astellaan liikkeeseen, suurimmalla osalla asiakkaista on ainakin mielikuva siitä juuri oikeanlaisesta sormuksesta.

– Asiakkaan helpotuksen tunteen huomaa, kun se oikea sormus osuu kohdalle, Silván kertoo.

Silloin kokenut myyjä suosittelee asiakasta sovittamaan vielä muitakin, jotta tunne vahvistuisi entisestään. Vihkisormuskaupoilla ei kannata tehdä heräteostoksia.

Ei pelkkää kultarinkulaa

– Vieläkin varmaan 95 prosenttia miehistä sanoo haluavansa ihan sellaisen tavallisen sormuksen eikä varmasti ainakaan mitään timantteja, Sandberg kertoo.

Varman valinnan, sen yksinkertaisen kultaisen rinkulan, ohella miehille on yhä enemmän vaihtoehtoja.

Trenditietoinen voi hankkia vaikkapa titaanisen, ruostumattomasta teräksestä tai rodinoimattomasta, eli harmahtavasta, valkokullasta tehdyn sormuksen. Miesten sormukset ovat usein leveämpiä kuin naisten, joten niissä erilaiset tynnyrimäiset ja kantikkaat muodot tulevat hyvin esille.

– Vihkisormus ei välttämättä ole vain morsiamen juttu. Sulhanen voi yhtä hyvin päivittää oman kihlasormuksensa hienompaan halutessaan ja moni tekeekin niin, Silván kertoo.

Vaikka naisten ja miesten sormusten tyylit eroavat voimakkaasti toisistaan, on niissä yksi yhteneväisyys. Nimittäin kaiverrus. Yli kaksi vuosikymmentä alalla ollut Sandberg ei muista yhtäkään vihkisormusta, jonka sisäpuolelle ei olisi kaiverrettu jotain.

– Nimet ja päivämäärä on se yleisin. Jonkin verran on myös lempinimiä, sisäpiirivitsejä, ikuisuusmerkkiä ja on vuosien varrella tullut vastaan jokunen rivokin, Sandberg paljastaa.

Teksti Lena Nelskylä Kuva Studio Firma/Stocksy

Artikkeli on julkaistu Mennään naimisiin -lehdessä kesällä 2016.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.