Haluaisitko että hääpaikkaasi koristaisivat luonnonkukat, mutta pelkäät, että kukat eivät kestä ja juhlatilassa teitä odottaa vain nuupahtaneita kimppuja? Luonnonkukat kestävät hyvin koristeina, mutta niiden säilyvyys kannattaa varmistaa muutamalla kikalla. Helpoin ja varmin tapa käyttää luonnonkukkia koristeina on asetella ne kauniisti maljakkoon.

Testasimme luonnonkukkien kestävyyden maljakossa. Näillä ohjeilla saat häittesi luonnonkukkakoristelut säilymään  kauniina juhlapäiväsi ajan.

 

1. Selvitä etukäteen hyviä kukkapaikkoja

Kesällä jokainen tienpiennar ja oja kukkii, mutta aikaa säästääkseen kannattaa katsastaa kukkapaikat ennalta. Näin keräyspäivänä ei kulu turhaan aikaa etsimiseen ja kukkia löytyy varmasti tarpeeksi koristeluita varten.

 

2. Kerää kukat päivää tai kahta ennen koristelua

Aamu ja ilta ovat parhaat ajat vuorokaudesta poimia kukkia, varsinkin jos kesä on kuuma. Kukkien nestejännitys on silloin korkeimmillaan, eivätkä ne nuupahda niin helposti.

 

luonnonkukat

 

3. Laita kukat heti poimintapaikalla veteen

Ota keräämispäivänä mukaan astioita, joiden pohjalle kaadat valmiiksi vettä. Kukat täytyy heti poiminnan jälkeen saada veteen.  Poimiessasi kukkia älä katkaise varsia karkeasti käsin, vaan käytä pieniä oksasaksia.  Näin saat  varsille  paremman imupinnan ja kukkasi kestävät kuljetuksen ajan.  Jos olet liikkeellä autolla, nosta kukat vasta lopuksi kyytiin, etteivät ne läkähdy kuumaan autoon.

 

4. Kerää vain hyväkuntoisia kukkia

Kasvien pitää näyttää hyvältä keräämishetkellä –  liian avonaiset tai nuppuiset kukat eivät näytä hyvältä seuraavana päivänä.  Koristeluita varten kannattaa kerätä reilusti kukkia, jotta ne eivät lopu kesken. Häävalmisteluiden keskellä aika ei  usein riitä toiseen poimintareissuun.

 

 

5. Älä jätä kukkia ilman vettä pitkäksi aikaa

Kun asettelet kukkia maljakkoon, kokoa kimppu reippaasti.  Älä jätä kukkia makaamaan pöydälle liian pitkäsi aikaa. Kukat nuupahtavat nopeasti ilman vettä, eivätkä ne välttämättä virkisty enää maljakossa.  Leikkaa terävällä veitsellä tai saksilla varsiin uudet imupinnat ja laita maljakkoon paljon vettä.

 

6. Säilytä luonnonkukat viileässä

Luonnonkukkien pahin vihollinen on kuumuus ja kuivuus. Säilytä kukat mieluiten ulkona tai viileässä huoneessa ja huolehdi, että niillä on tarpeeksi vettä maljakossa. Varman päälle pelaat, kun nostat valmiiksi asetellut maljakot sisätiloihin vasta juhlapäivänä ja lisäät raikasta vettä maljakoihin.

 

Kuvat Veera Kauppi

Asiantuntija Tanja Lähdeaho/Floramore

Lue myös

Diy kranssi harsokukista

Askartele itse sulhasen kukkaviehe

122 vastausta

  1. whoah this blog is wonderful i really like reading your articles. Keep up the great paintings! You realize, a lot of people are hunting round for this info, you could help them greatly.

  2. whoah this blog is wonderful i really like reading your articles. Keep up the great paintings! You realize, a lot of people are hunting round for this info, you could help them greatly.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.