Jos hääpari viihtyy, vieraillakin on hauskaa. Hääjärjestelyt kannattaakin aloittaa miettimällä, millaiset juhlat pari haluaa järjestää itselleen ja vierailleen.

– Neuvoisin morsianta ja sulhasta valitsemaan ohjelmasta ne elementit, jotka ovat heille kaikista tärkeimpiä, esimerkiksi puheet ja tanssi, sanoo hää- ja tapahtumasuunnittelija Lotta Norokytö.

Omien mieltymysten lisäksi kannattaa pohtia millaiselle porukalle juhlat järjestetään. Onko vieraslistalla enemmän kavereita vai sukulaisia? Onko juhla vakava vai rento? Istuva illallinen hienossa juhlasalissa on tunnelmaltaan täysin erilainen kuin bileet tallinvintillä.

– Suomalaiset hääparit saisivat rohkeammin tehdä päivästä omannäköisen. Ei ole olemassa mitään yhtä kaavaa, jota kuuluisi noudattaa.

Joskus häät saattaa olla ensimmäinen iso juhla, jonka parit järjestävät itse. Apua suunnitteluun kannattaa pyytää rohkeasti ystäviltä, sukulaisilta ja ammattilaisilta.

– Vaikka inspiraatiota ja neuvoja etsisikin monesta paikasta, fokus suunnittelussa kannattaa  kuitenkin pitää tarkasti siinä mikä itseä miellyttää.

Vieraat saavat ensimmäiset maistiaiset juhlan tunnelmasta kutsukortin mukana. Sen visuaalinen ilme ja tyyli viestittävät vieraille, millainen juhla on luvassa.

Anna juhlan elää

Norokytö muistuttaa, että häät ovat orgaaninen tapahtuma. Se elää päivän kuluessa.

– Hyvä seremoniamestari hoitaa hääpäivänä ohjelman editoimisen ja on valmis muuttamaan suunnitelmia tarvittaessa. Juhlassa voi tapahtua mitä vaan, seremoniamestarin on kyettävä ratkaisemaan kiperiäkin tilanteita.

Joskus parien on vaikea päästää irti hartaudella suunnitelluista asioista. Ohjelmaa on kyettävä karsimaan, jos vaikkapa ruokailu tai puheet venyvät.

– Parin on valittava juhlan kohokohdat ja keskityttävä niihin. On vieraiden kannalta kiusallista, jos jotkut ohjelmanumerot vedetään pakolla läpi vain siksi, että näin on alunperin suunniteltu.

Suunnittele istumajärjestys huolella

Tunnelman kannalta paras ratkaisu on sijoittaa toisilleen entuudestaan tuttuja ihmisiä lähekkäin. Joidenkin parien mielestä on hauska ajatus sotkea vieraat tutustumaan toisiinsa.

– Kannattaa miettiä, onko tärkeämpää se, että ihmiset viihtyvät vai se, että he yrittävät jäykästi tehdä tuttavuutta.

Ison säännöllisesti toisiaan tapaavan kaveriporukan hajoittaminen voi olla hyvä idea, jotta sisäpiiriä ei synny. Toisaalta taas harvoin toisiaan näkevät lapsuudenystävät vaihtavat mielellään kuulumisia yhteisessä pöydässä. Ihan syvään päätyyn heittämistä Norokytö ei kannata.

– Täytyy tuntea ihminen, ja luottaa tämän sosiaalisiin taitoihin todella paljon, jos hänet plaseeraa tuntemattomien ihmisten keskelle. Useimmille se on kauhistus.

Hauskoilla pöytätehtävillä voi nopeuttaa vieraiden tutustumista.

Myös hääparin plaseerauksella voi vaikuttaa vieraiden viihtymiseen ja juhlan tunnelmaan. Morsiusparin omaa pöytää ei kannata eristää liian etäälle tapahtumista. Jotkut parit haluavatkin tulla sijoitetuksi vaikkapa pitkän pöydän keskelle, vieraiden ympäröimäksi.

– On hauska idea plaseerata kaikkiin pöytiin kaksi tyhjää paikkaa vaikkapa salanimillä. Hääpari vaihtaa illan aikana istumaan näille mysteeripaikoille ja kiertää näin pöydästä toiseen juttelemassa, Norokytö vinkkaa.

Kutsutaanko lapset vai ei?

Toiset haluavat juhlia ilman pikkuväkeä, toiset taas panostavat valtavasti myös lasten viihtyvyyteen. Hääparin sana on laki. Jos kutsussa lukee ”ei lapsia”, toivetta on syytä noudattaa, vaikka se kismittäisikin.

– Esimerkiksi juhlan luonne saattaa olla sellainen, että sinne eivät lapset sovi. Kaikki pienet eivät jaksa istua läpi kymmenen ruokalajin illallista, Norokytö huomauttaa.

Päätös on hääparin, mutta sulhasen ja morsiamen kannattaa miettiä, miten se mahdollisesti vaikuttaa vieraiden saapumiseen. Imettävä äiti ei ehkä voi jättää vauvaa kotiin.

– Jos kaveripiirissä on paljon pieniä vauvoja, on tietysti olemassa mahdollisuus, että äidit ja isät jäävät pois juhlasta, jos lapset eivät ole tervetulleita.

Tällöin kannattaa miettiä, voisiko vauvoja varten sittenkin järjestää pienen nurkkauksen.

– Ei ole myöskään reilua kutsua lapsia, jos heille ei ole järjestetty mitään tekemistä – ja sitten vaatia heitä käyttäytymään, Norokytö huomauttaa.

Asiantuntijana Lotta Norokytö, Hey Look Oy

Teksti Anna Nummisto Kuva Shutterstock

 

Artikkeli on julkaistu Mennään naimisiin -lehdessä kesällä 2016.

125 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.