Alkutalvesta 2017 Turun häämessuilla oli kiusaantunut tunnelma. Me, kihlapari, katselimme kukkien, sormusten ja hääkampauspalvelujen tarjontaa. Jokaiselle messuesittelijälle jouduimme rautalangasta vääntämään, että olemme molemmat morsiamia. Kun juhlapaikkaa tai dj-palveluita myyvälle henkilölle viimein valkeni, että olemme toistemme morsiamia, tuli tilanteesta kiusaantunut. Kaikille edustajille ei homman juju auennut siitä huolimatta, vaikka otimme toisiamme käsistä kiinni ja naurahtaen totesimme menevämme mielellään naimisiin samana päivänä, samassa paikassa ja samaan aikaan.

Facebookin hääryhmissä jyllää myös voimakas heteronormatiivisuus: koska enemmistö on heteroita, kaikkia kohdellaan heteroina. Se näkyy pieninä asioina, joihin naisen kanssa naimisiin menevä takertuu, ja joiden takia tuntee itsensä jollain tapaa ulkopuoliseksi. ”Milloin ja missä tapasit sulhasesi?” ”Osallistuuko sulhasesi häävalmisteluihin?” On tullut tunne, ettei meidän häät kuulu vielä minnekään tällaisista yleisistä hääfoorumeista, vaikka lain nimissä olemmekin yhtälailla oikeutettuja avioliittoon. Siispä olenkin todella innoissani, kun pääsen kirjoittamaan häistämme tänne!

Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat meille tärkeitä asioita, jotka pyrimme huomioimaan arjessamme parhaamme mukaan. Siksipä tuntuisi oudolta jättää nämä seikat huomioimatta häitä suunnitellessa, ja mun blogissa etsitäänkin ympäristöystävällisempiä ratkaisuja kaikille juhlasuunnittelun osa-alueille.

Tervetuloa seuraamaan kahden morsiamen hääsuunnittelua! 🙂

5 vastausta

  1. Mahtavaa, että löysin tän blogin! Niinkun sanoit, heteronormatiivisuus näkyy kaikkialla mistä hääjuttuja löytää. Kiitos siis sinulle tästä blogista 🙂

    T. Kahden morsiamen häät tulevana kesänä

  2. Täällä häät tiedossa 2021, jonka vuoksi pääsin sukeltavmaan blogiinne!

    Tammikuussa olimme LMD -messuilla, jossa törmättiin juuri tuohon mainittuun kiusallisuuteen. Se oli yllättävän vastenmielistä – vaikka useimmiten pystyn tälläisen tietynlaiten negativisuuden ja epäuskon mennä toisesta korvasta sisään. Tuntui, että kiusallisuuden myötä ei osattu enää markkinoida ja tarjota tuotteita tai palvelua, ja että sekin vähä perustui voimakkaasti morsian-sulhanen ajattelumaailmalle.

    Onneksi oli näytteilleasettajia, joille tämä ei selkeästi ollut ongelma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.