Sujuvasti etenevien häiden salaisuus on huolellisesti laadittu aikataulu. On viisasta miettiä etukäteen, kuinka paljon mikäkin ohjelmanumero tai ruokailu vie aikaa. Aikataulu takaa, että päivä etenee sujuvasti omalla painollaan.

– Älä yritä laatia minuuttiaikataulua, vaan jätä siihen hieman liikkumavaraa. Väliajat eivät kuitenkaan saa olla liian pitkiä. Kaksi tuntia odottelua on kohtuutonta, viisi minuuttia vastaavasti epäkohteliasta, Äänirasia Tapahtumatekijä Oy:n toimitusjohtaja Kalle Nordling opastaa.

Jos aikataulun suunnittelu tuntuu hankalalta, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.

– Dj:t, cateringhenkilöt ja hääsuunnittelijat osaavat kertoa, kuinka kauan esimerkiksi buffetruokailu tai ruuan pöytiintarjoilu vie aikaa.

Huomioi siirtymiset ja vieraiden saapuminen juhlapaikalle etenkin, jos käytte otattamassa valokuvat heti vihkimisen jälkeen. Odotuttaminen on töykeää ja latistaa tunnelman nopeasti.

– Varmistakaa, että vieraat pääsevät istumaan ja tarjolla on vettä sekä muuta juomaa. Rento taustamusiikki pitää tunnelmaa yllä.  Seremoniamestarin tehtävä on kertoa vieraille, koska hääpari saapuu ja mitä odotellessa voi tehdä.

Nordling muistuttaa myös, että viime hetken ohjelmanviilaukset kannattaa tehdä säätiedotuksen pohjalta.

– Vieraat eivät voi jonottaa kättelyyn pääsyä ulkona vesisateessa. Sadesään varasuunnitelma kannattaa miettiä valmiiksi.

Valitse seremoniamestari huolella

Juhlan seremoniamestariksi päätyy usein joko kaaso tai bestman. Nordling kehottaa valitsemaan juontajaksi mieluummin ihmisen, joka aidosti haluaa esiintyä. Esiintymisjännityksen kourissa änkyttävä seremoniamestari ei nostata tunnelmaa.

– Jos lähipiirissä ei ole sopivaa henkilöä, kannattaa miettiä ammattilaisen palkkaamista. Kokenut esiintyjä ei jäädy tiukassakaan paikassa.

Hääleikit saattavat muodostua painajaiseksi vieraille, jotka eivät halua joutua parrasvaloihin. Nordlingin neuvo on miettiä vieraslistasta etukäteen henkilöt, jotka ovat valmiita heittäytymään ja esiintymään. Näin seremoniamestari voi valita porukasta oikeat ihmiset, jos vapaaehtoisia ei heti löydy.

– Älä pakota vieraita osallistumaan. Mikäli ujo tai arka ihminen joutuu ison porukan eteen esiintymäään, se luo kaikille vaivaantuneen tunnelman.

Suunnittele ohjelma

Vaikka juhlat järjestettäisiin rennolla otteella, ohjelmaa kannattaa silti suunnitella edes alustavasti. Liian täyteen ahdettu päivä on raskas sekä vieraille että hääparille.

– Vieraat haluavat keskustella keskenään vapaasti, hakea juomaa baarista, käydä tupakalla ja tervehtimässä hääparia. Yleiselle seurustelulle kannattaa jättää aikaa.

Tunnelman pilaa myös se, jos ohjelmaa ei ole mietitty ollenkaan, eivätkä vieraat tiedä mitä tapahtuu seuraavaksi. Täyteohjelmaa kannattaa suunnitella siltä varalta, jos virallinen osuus jääkin turhan lyhyeksi ja tunnelma alkaa latistua.

– Täyteohjelma on vain varalla. Sitä ei tarvitse toteuttaa, jos juhla etenee muuten sopivasti.

Seremoniamestarilla ja muilla ohjelmavastaavilla on oltava pelisilmää. Heidän on tarkkailtava tilannetta, miten vieraat viihtyvät, juttelevat ja liikkuvat. Jos kaikki istuvat pöydissä odottavan näköisinä, on aika kaivaa täyteohjelma esiin.

Myös virallisen osuuden pituutta kannattaa miettiä.

– Se ei saa olla liian pitkä. Varatkaa aikaa myös tanssille ja bileille.

Aikataulun venyminen ei riemastuta juhlakansaa. Seremoniamestarin tai muun ohjelmavastaavan tehtävänä on pitää huoli, että ohjelma etenee asetetetuissa raameissa.

Nordling vinkkaa, ettei loppuillaksi kannata enää suunnitella monimutkaisia ohjelmanumeroita, sillä pikkutunneilla ihmisten on vaikea keskittyä.

– Tärkeintä on, että ruoka on hyvää ja sitä on riittävästi, kaikille sopivaa juomaa on tarjolla ja musiikkia on tilaisuuden alusta loppuun asti.

 

NÄMÄ TOIMIVAT AINA:

Hyvin valmisteltu puhe

”Hyvin valmisteltu, napakka ja hauska puhe. Se voi olla koskettava tai humoristinen, mieluiten molempia, mutta ei missään nimessä saarnaava tai liian pitkä. Puheen pitäisi olla suunnattu sekä hääparille että vieraille niin että sellaisetkin vieraat, jotka eivät ole tunteneet hääparia vauvasta asti, voivat nauttia siitä. Puheenpitäjälle kannattaa aina antaa aikaraja. Vartin kestävä puhe on jo todella pitkä.”

Kuvaesitys

”Napakka ja hauska kuvaesitys hääparin lapsuudesta. Kuvia ei saa olla liikaa. Parhaiten toimii juonnettu esitys, jossa jokaisesta kuvasta on jotain merkityksellistä sanottavaa. Nolojakaan lapsuuskuvia ei kannata pelätä, sillä hauska kuvaesitys keventää mukavasti tunnelmaa. Jos kuvasta ei ole mitään sanottavaa, sitä ei tarvita. Kuvaesitykseen kannattaa valita noin kymmenen merkityksellistä kuvaa hauskoine tarinoineen.”

Polttarivideo

”Mikäli polttariporukasta löytyy osaamista, niin hienosti kuvattu ja koostettu polttarivideo on hauskaa katsottavaa myös sellaiselle, joka ei ole osallistunut polttareihin. Erityisesti videon pituus on tärkeä. Kymmenen minuutin mittainen video alkaa olla jo katsojien jaksamisen rajoilla. Trendikäs musiikkivideomainen tai leffatrailerimainen video on paras. Polttariporukkaa kannattaa muistuttaa, että tällaisissa videoissa äänenlaatu on yleensä haaste. Puheen täytyy olla tarpeeksi kovalla tai sitten videon voi tekstittää. Juonnettu polttarikuvaesitys toimii myös, jos se ei ole liian pitkä, eikä siinä viljellä sisäpiirivitsejä.”

Ammattiviihdyttäjä

”Jos haluat, että vieraat saavat nauttia juhlasta ilman esiintymispaineita, varaa ammattilainen. Stand-up koomikoilta löytyy niin koko perheelle sopivia esityksiä, kuin vain aikuisille suunnattuja juttuja. Panosta laatuun, älä määrään. Ammattikoomikon esityksen sopiva kesto on 20-30 minuuttia. Sitä pidempi esitys ei välttämättä enää kanna – eikä ole hauska. Mikäli vieraissa on paljon lapsia, on olemassa myös stand-up taikureita, joiden jutut ovat hauskoja sekä aikuisista että lapsista. Hääyleisö ei ole helpoin yleisö. Älä varaa kokematonta esiintyjää, sillä et halua kiusallista hiljaisuutta.”

Salatehtävät

”Salatehtävät ovat hauska tapa osallistaa ihmisiä. Ne ovat mukavia myös siksi, että kenenkään ei ole pakko osallistua niiden tekemiseen jos ei halua. Salatehtäviä voi olla useita, joista vieraat voivat halutessaan suorittaa valitsemansa tehtävät. Yleensä ihmisistä on hauska osallistua pikku jekkuihin joutumatta lavalle kaikkien katsottavaksi.”

Asiantuntijana Kalle Nordling, Äärirasia Tapahtumantekijä Oy

Teksti Anna Nummisto Kuva Stocksy

Artikkeli on julkaistu Mennään naimisiin -lehdessä kesällä 2016.

Lue myös:

Riitelevä suku, humalaiset vieraat ja muut hääpäivän haasteet

Näin järjestät häät, joista vieraat eivät halua lähteä

154 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.