Artikkelikuva: Petra Lönnqvist

Mietin, mitkä ovat ne syyt, että meillä kaikilla (kaasot, bestman ja hääpari) oli häiden jälkeen sellainen olo, että nämä juhlat eivät olisi voineet onnistua paremmin. Olen aiemmin naurahdellut, kun ihmiset sanovat hääpäivän olleen heidän elämänsä onnellisin päivä, mutta kyllähän se oli super. Vaikka hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, täydelliset juhlat vaativat myös hyvää tuuria ja rentoa asennetta.

Suunnittelussa tärkeää on olla riittävän ajoissa, muttei liian ajoissa. Mä hankin omasta mielestäni puvun liian aikaisin, kun ostin sen reilu vuosi ennen häitä. Hankinnan jälkeen vasta aloin katsella erilaisia pukuja kunnolla, ja puntaroida myös perinteisestä valkoisesta puvusta poikkeavia vaihtoehtoja, joita en ollut miettinyt ollenkaan ennen pukuni ostamista. Vaihtoehtoja vaatteiden, koristelujen, ruoan ja juhlapaikan suhteen on niin paljon, että mieli ehtii muuttua monta kertaa ennen hääpäivää, eikä siksi suunnitelmia kannata lyödä lukkoon liian ajoissa.

Kuva: Sarah Kinani

Häiden koko, paikka ja ohjelma vaikuttavat paljon tunnelmaan. Millaiset häät haluat? Me toivoimme rentoja juhlia, jossa on meille läheiset ihmiset eikä tiukkaa ohjelmaa, vaan vapaata seurusteluakin. Jonkinlainen ohjelmarunko on hyvä silti olla vieraiden nähtävillä, jotta heillä ei ole pöhkö odottava olo koko ajan. Iso tila on helposti kolkko, jos vieraita ei ole tarpeeksi paljon täyttämään tilaa. Lisäksi musta tuntuu myös, että mitä suurempi vierasmäärä, niin sitä todennäköisemmin pysytään omien tuttujen ihmisten seurassa pienissä kuppikunnissa.

Häiden kokoon, paikkaan ja ohjelmaan liittyy myös budjetti. Hyvät juhlat eivät vaadi miljoonia, mutta isolle juhlaväelle ruoan ja tilan järjestäminen on arvokasta, ja siksi mun mielestä on hyvä miettiä joku budjetti. Meidän budjettimme oli 10 000 euroa. Se on todella iso raha käytettäväksi yhteen päivään opiskelijalta ja lastenhoitajalta, mutta ostetuilla ohjelmanumeroilla ja valtavilla kukkakoristeluilla rahaa olisi saanut palamaan vaikka kuinka paljon enemmänkin. Meidän häiden ohjelmanumerot tulivat häälahjoina meille, ja ammattifloristin sijaan kimpuista vastasi rakas ystäväni. Teimme paljon itse, ja blogin kautta saadut yhteistyöt auttoivat myös pitämään budjetin kurissa. Kiitos vielä mm. Juhlatarina, Fika Cafe, Sodastream, Always Believe in Magic ja Ruohonjuuri. Jos rahaa olisi ollut loputtomasti käytettävissä, olisin halunnut DivetShown ja vielä enemmän poneja. 😀

Kuva: Sarah Kinani

Mun mielestä yksi onnistumiseen vaikuttanut tekijä oli selkeä ja tasapuolinen työnjako hääpäivänä. Meillä vieraita oli reilu 60 henkilöä, ja työtehtävät oli jaettu kaasojen, bestmanin, dj:den, valokuvaajien, esiintyjien sekä tietysti tarjoilijoiden ja villan henkilökunnan kesken. Ainakin meille, hääparille, välittyi fiilis, että työnjako sujui, eikä todellakaan stressattu hääpäivänä muille delegoiduista tehtävistä. Koska työt jakautuivat monen ihmisen kesken, tuntui, että myös kaasot ja bestman saivat juhlia ja nauttia.

Kuva: Sari Vihavainen

Jos bridezilla alkaa tulla esiin, on pienen itsetutkiskelun aika. Mulle tällainen hetki oli polttarien odottaminen. Ajanhallinta on monesti ollut asia, jossa haluaisin petrata, ettei kalenterini olisi niin täynnä. Täytän kalenterini ja teen uudenvuoden lupauksia siitä, etten enää täyttäisi kalenteriani ja suunnittelisi kaikkea. Kun suunnittelen, suunnittelen täysillä, ja suunnitelmien peruuntuminen ärsyttää. Miksi pakoilen tyhjää kalenteria? Miksi tyhjästä kalenterista tulee huono omatunto, ja miksi suunnitelmien muuttuminen ärsyttää?

Polttareiden suhteen mua ei stressannut polttarien sisältö vaan ajankohta. Täytin tapani mukaan kalenteriani tehokkaasti, enkä enää tiennyt, onko polttareille tilaa ja mitä uskallan suunnitella, jos polttarini ovatkin yllättäen. Tässä mulla on paljon opittavaa ja mietittävää.

Kuva: Sarah Kinani

Meidän hääkuvauksemme aloitettiin pienessä vesisateessa, eli loppujen lopuksi omalla asenteella on enemmän merkitystä kuin säällä. Vaikka juhlien ajankohdan suunnittelisi säätä silmällä pitäen, niin silti lopullinen sää voi olla täysi yllätys. Jos ukkonen/rankkasade/helle todella tekisi jonkin suunnitellun ohjelmanumeron tai tilan käytön mahdottomaksi, varasuunnitelma rauhoittaa mieltä.

”Asiat järjestyy” on kulunut lause, mutta harvinaisen totta.

Kuva: Tarja Silvan

27 vastausta

  1. Ihanat häät olivat ja kaikki asiat menivät nappiin. Ei ainakaan huomannut mitään mikä olisi suunniteltu toisin ja sitten olisi ollut vara suunnitelma käytössä. Hyvin suunniteltu ja onnistuneet häät. Häiden jälkeen myös kaikki valokuvat tulivat todella nopeasti nähtäviksi joka on tosi kiva asia. Kiitos vielä ihanista juhlista♥️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.