Kaupallinen yhteistyö: Lasten juhlat

”Siellä se prinsessa menee”, kantautui korviini, kun kävelin häissämme vieraiden keskellä. Serkkuni kolmivuotiaat kaksostytöt uskoivat olevansa kuninkaallisissa häissä, sillä näytin kuulemma ihan prinsessalta. Ajatus kuninkaallisten läsnäolosta ei kuitenkaan estänyt heitä leikkimästä, nauramasta, herkuttelemasta ja tanssahtelemasta vapautuneesti. Rakastan tuota piirrettä lapsissa.

Kymmenien lasten kutsuminen häihin oli meille ehdottomasti oikea ratkaisu. Tavoittelimme glamouria ja korostetun juhlavaa tunnelmaa, joka ei kuitenkaan olisi jäykkä tai pönöttävä. Se onnistui erinomaisesti, mikä oli osin juuri lapsivieraiden ansiota. Aikuisen on vaikeaa olla hirveän muodollinen, kun lapsia on joka puolella, ja lapset itse osaavat arvostaa juhlallisuutta menettämättä silti hiventäkään aitoudestaan.

Jotkut pelkäävät lasten aiheuttavan häissä häiriötä, ja sitä pelkäävälle meidän 45 lapsen kutsuvieraslistamme varmasti kuulostaa hurjalta. Kaikki meni kuitenkin erittäin hyvin. Vaikka lapsia oli noin kolmasosa kutsutuista ja yli kolmasosa lopullisista vieraista, kukaan heistä ei riehunut kirkossa tai juhlapaikalla, ulvonut kiukkuitkua puheiden päälle tai tehnyt muutakaan sellaista, mitä lasten ilmeisesti pelätään häissä tekevän. Ainoan häiriötilanteen aiheutti oma tyttäremme ennen vihkimisen alkua, kun jännitys morsiustytön roolista yhdistettynä päiväunien väliin jäämiseen aiheutti hallitsemattoman itkumyrskyn. Tuo nimenomainen häiriö ei kuitenkaan suoranaisesti liittynyt päätökseemme kutsua vieraamme häihin lapsineen, vaan siihen, että meillä on omia lapsia; vaikka olisimme päättäneet juhlia häitä aikuisten kesken, omat lapsemme olisivat silti varmasti olleet ainakin vihkimisessä mukana.

Iso lapsilauma käyttäytyi häissämme hyvin, ja ainakin osin se on varmasti sen ansiota, että lapset oli otettu alusta alkaen huomioon häiden suunnittelussa. Alakouluikäisille ja nuoremmille oli pöydissä omilla paikoilla heidän ikätasolleen sopivia hääaiheisia puuhatehtäviä. Kauempana juhlasalista oli leikkihuone, jossa oli leluja, kirjoja ja askartelutarvikkeita ja jossa toimintaa pyöritti kaksi lastenohjaajaa. Kaiken tämän tilasimme blogiyhteistyökumppanimme Lasten juhlien kautta, ja olimme kaikkiin palvelun osa-alueisiin todella tyytyväisiä.

Lasten kanssa häihimme osallistuneet aikuiset kertoivat jälkikäteen, että lapset olivat olleet selvästi iloisia siitä, että heidät oli otettu huomioon. Lastenohjaajista oli syntynyt vanhemmille luotettava kuva, ja he olivat hyvillä mielin jättäneet lapsensa leikkihuoneeseen leikkimään tai askartelemaan helmikoruja. Vanhemmat itse nauttivat siitä, että saivat välillä keskittyä keskustelemaan ja syömään aikuisten kesken, kun lapset viettivät aikaa leikkihuoneessa. Kokonaisuus oli suunniteltu niin, että lasten menun valinneet lapset saivat koko ateriansa jo aikuisten alkupalojen aikana, ja aikuisten pääruuan ajaksi lapsille mainostettiin leikkihuonetta ohjattuine leikkeineen.

Meille oli tärkeää, että emme pyytäisi ketään häävieraista järjestämään lapsille ohjelmaa, vaan lapsisirkusta pyörittäisi joku, joka olisi häissämme vain töissä ja jota ei haittaisi, että lapset veisivät hänen huomionsa. Yritin ensin etsiä sopivaa henkilöä itse, mutta en millään keksinyt keinoa löytää ruotsinkieliseltä vihkipaikkakunnaltamme Hangosta luotettavaa, suomea osaavaa lastenohjaajaa. Projektia vaikeutti se, että emme asu Hangossa tai edes juurikaan tunne siellä asuvia. Siksi olin todella helpottunut, kun kuulin, että voisin tilata ohjaajat Lasten juhlien kautta. Saatoin paitsi lopettaa turhauttavan etsimisen myös luottaa siihen, että Lasten juhlat oli valinnut luotettavat ja hyvät lastenohjaajat.

Myös pöydissä olevia puuhatehtäviä yritin ensin suunnitella omatoimisesti mutta koin sen vaikeaksi. Omat lapseni olivat tuolloin vielä niin pieniä, etten yhtään osannut ajatella, minkälainen puuha sopisi nelivuotiaalle ja minkälainen kahdeksanvuotiaalle. Valmiit puuhakirjat ja vastaavat olivat kalliita, kun taas tehtävien suunnitteleminen itse tuntui työläämmältä kuin mihin voimavarani riittivät. Oli ihanaa ulkoistaa puuhatehtävät kokonaan ammattilaiselle. Kerroin Lasten juhlille lapsivieraiden nimet ja iät, ja he tekivät jokaiselle alle 12-vuotiaalle valmiin paikkapaketin ikätasoisista puuhatehtävistä. Itse emme tehneet muuta kuin sijoittelimme valmiit tehtäväpaketit plaseerauksen mukaisille paikoille.

Lelujen, kirjojen ja askartelutarvikkeiden vuokraaminen leikkihuoneeseen oli todella järkevää. Vuokraamalla saimme leikkihuoneeseen paljon monipuolisemman ja laadukkaamman valikoiman tavaroita kuin olisimme olleet valmiita ostamaan. Tässäkin asiassa oli lisäksi helpotus, ettei meidän tarvinnut kiertää kaupoissa etsimässä sopivia tavaroita ja miettiä, minkälaisesta puuhasta lapset pitäisivät – tai miettiä jälkikäteen, mitä tavaroille tekisimme.

Oman kokemukseni perusteella suosittelen lämpimästi lapsivieraiden kutsumista häihin, lasten viihtymiseen panostamista ja ammattilaisen palkkaamista.

8 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.