Helsingin Sanomat kirjoitti jokunen aika sitten siitä, kuinka paljon polttarit oikein saavat maksaa. Jutussa kerrottiin kaasosta joka ei voinut osallistua ystävänsä polttareihin, sillä summaksi kahden päivän juhlinnalle hintaa olisi tullut 250 euroa. HS:n verkkokyselyn perusteella oli myös selvinnyt, että juhlien järjestäminen voi aiheuttaa ystävänporukan välille riitoja ja iso syy tähän on yleensä raha.

Aihe on meille juuri nyt todella ajankohtainen, sillä Samuli tultiin hakemaan omiin polttareihinsa todella aikaiseen perjantai aamuna. Kello neljä aamuyöstä koputettiin oveen ja sulhoni bestmanit kaappasivat hänet mukaansa kohti Tukholmaa.

Kello 04.00 ja alkoi @samulivaananen #polttarit .

Video, jonka Oku Luukkainen (@okupoikaluukkainen) julkaisi

En ole koskaan ollut kenenkään polttareissa, mutta jos olen oikein ymmärtänyt morsiamen ja sulhasen ”nöyryyttäminen” on onneksi niistä pidoista jäänyt kokonaan pois. Monella saattaa kuitenkin olla paineita polttareiden suhteen. Pitää olevinaan keksiä jotain todella spesiaalia, extremeä tai erikoista. Katselen kauhulla somesta videoita sulhasista, jotka ovat sytytetty tuleen tai jotka hyppäävät benji-hyppyä pienessä sievässä. Minun päähäni ei vain mahdu miksi ihmeessä näin pitää tehdä? Voiko se oikeasti olla jonkun mielestä hauskaa? Mielestäni polttareiden tarkoitus ei ole ylittää kenenkään rajoja. Tämä koskee myös morsiamia, ei vain sulhasia. Rajoja voi ylittää myös muullakin tavalla kuin leikkimällä pelkokerrointa. Olen kuullut polttareista, joissa kannustetaan ”pettämään” vielä viimeisen kerran, ”viimeisen vapaaillan kunniaksi” tai joissa yllytetään juomaan niin, että loppuillasta illan päätähti nukkuu pöydän alla muiden naureskellessa.

Mielestäni parhaat polttarit ovat sellaiset joissa ollaan, sulhasen ja morsiamen omalla mukavuusalueella. Tällä tarkoitan sitä, että mietitään mistä juuri hän, päivän sankari voisi pitää, mikä voisi olla hauskaa yhteistä tekemistä kohtuullisella hinnalla. Tiedän että polttarit voivat tulla maksamaan paljon, mutta kohtuus kaikessa. En osaa sanoa, kuinka monta euroa olisi juhlaan sopiva kuluttaa, tämä on varmasti todella yksilöllistä. Raha voi kuitenkin aiheuttaa ne isoimat riidat ja konfliktit, jotka sitten ikävällä tavalla voivat purkautua itse juhlassa. Jos suurin osa bileitä järkkäävistä ihmisitä on sitä mieltä, että summa, jota pyydetään on kohtuuton, kannattaa kaasojen miettiä säästökeinoja. Polttarit voivat ihan hyvin kestää vain sen yhden päivän tai illan. Aina ei ole pakko mällätä koko viikonloppua. Paljon voi myös tehdä itse, eli jos vain sopivat tilat löytyvät, voi juhlajengi yhdistää voimansa ja kokkailla herkut pitoihin itse. Säästökeinojan keksii varmasti monia.

Nyt olen ehkä väärä ihminen kirjoittamaan tästä, sillä polttareita en ole koskaan järjestänyt, mutta niitä järjestettäessä olisi hyvä myös miettiä hieman käytännön asioita ja sitä, miten kaikki olisi helpointa ja mukavinta hoitaa. Jos yllätysjuhlat edellyttävät reissaamista ja pakkaamista, niin hyvä keino välttää kiire ja paniikki on esimerkiksi lähettää sulhaselle/morsiamelle pakkaa nämä –lista vaikkapa muutama viikko etukäteen ennen h-hetkeä. Näin yllätys ei mene piloilla ja harvemmin polttarit ovat ihan TÄYSI yllätys kenellekään. Kyllä moni niitä osaa ennalta hieman jo odottaa ja laskeskella, että mikä olisi se oikea viikonloppu. Myös juhlakalun puolisoa kannattaa informoida hyvissä ajoin, sekä jos bileet starttaavat kesken työpäivän, kannattaa sankarin esimies pitää kartalla.

Kaiken kaikkiaan polttarit ovat hauska juttu ja pitää oikeasti nostaa hattua ja arvostaa kaasoja/bestmaneja ja ystäviä, jotka kemut saavat aikaiseksi. Mieheni ilme aamulla, kun häntä tultiin hakemaan omiin juhliinsa, oli huikea. Hän oli aidosti yllättynyt ja iloinen vaikkakin yöunet jäivät lyhkäisiksi. Sulhaseni näytti myös onnelliselta, sillä harvemmin sitä aikataulujen vuoksi ehtii viettämään yhteistä aikaa kaikkien parhaiden ystävien kanssa samalla kertaa. Nyt siihen on mahdollisuus koko pitkän viikonlopun verran, polttareiden ansiosta.

Yksi vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.