Hääbudjetin laatiminen on ehkä yksi hääjärjestelyjen ikävimmistä vaiheista, mutta tuiki tarpeellinen, jotta laskut eivät pääse yllättämään juhlan jälkeen. Hyvä hääbudjetti on realistinen, muttei liian tiukka. Yllätyksiä tulee takuulla matkan varrella ja on kurjaa jos kaikille kivoille ideoille joutuu sanomaan ”ei.” Hääkassan saa pidettyä kurissa, kun valitsette mikä teille on tärkeintä ja satsaatte siihen – kaikesta muusta voi säästää:

1. Karsikaa vieraslistaa

Monien mielestä on mukavampi tarjota upeat juhlat vähemmälle vierasmäärälle, kuin joutua pihistelemään isomman köörin kanssa.

2. Tehkää videokutsu

Perinteisten kutsujen sijasta ideoikaa hauska videokutsu, jonka voi lähettää sähköpostilla.

3. Ostakaa kirppiksiltä

Liity Facebookin hääaiheisiin ryhmiin. Arvokkaan vertaistuen lisäksi ryhmissä myydään ja vaihdetaan kaikkea mahdollista häihin liittyvää.

4. Tutkikaa vaihtoehtoja

Juhlapaikkaa valitessa kannattaa tutkia vaihtoehtoja ennakkoluulottamasti. Hienoihin juhlasaleihin ja kartanoihin verrattuna työväentalot ja erilaisten yhdistysten tilat ovat edullisempia, ja ihan yhtä romanttisia.

5. Skippatkaa kesäkuukaudet

Unohda kesäkuukausien kallis hääsesonki. Talvihäät voivat tulla merkittävästi kukkaroystävällisemmiksi kuin kesähäät, sillä monien juhlapaikkojen vuokrat ovat talvella edullisemmat.

6. Vaihtakaa kellonaikaa

Saatatte saada todella hyvän tilavuokratarjouksen, jos pystytte joustamaan kellonajasta. Aamuhäät aamiaisbuffetteineen olisi takuulla jotain uutta ja erilaista.

7. Unohtakaa lauantai!

Edullisempi perjantai-ilta on ihan yhtä hyvä juhlapäivä.

8. Pyytäkää ruokalahjoja

Maailmalla ei ole ollenkaan tavatonta, että hääparin läheiset osallistuvat tarjoilujen tekoon. Häät voi järjestää rohkeasti nyyttärimeiningillä ja pyytää lahjojen sijasta ruokatuomisia.

9. Järjestäkää maksullinen baari

Alkoholi on ruuan ohella merkittävä menoerä. Mikäli laivareissu ei innosta, voi häissä aivan hyvin olla maksullinen baari. Alkumaljan ja parin viinilasillisen jälkeen vieraat kustantavat itse omat juomansa.

10. Vaihtakaa juomaa

Kalliin samppanjan voi korvata supertrendikkäällä, juuri teille suunnitellulla, signature-drinkillä.

11. Tehkää lapsille oma buffet

Onko juhliin tulossa paljon lapsia? Pienet vieraat eivät yleensä välitä hienoista ruuista. Säästätte pitkän pennin, kun loihditte lapsille oman buffetin täynnä tuttuja (ja edullisempia) herkkuja.

12. Valmistakaa osa ruuista itse

Vaikka tilaisittekin ruuat pitopalvelusta, voitte silti sopia, että teette osan tarjoiluista itse. Esimerkiksi yöpala on helppo toteuttaa omin voimin.

13. Tilatkaa herkut kotileipomosta

Etkö omista jauhopeukaloa? Makeiden herkkujen tilaaminen kotileipomosta tulee edullisemmaksi kuin erikoisliikkeestä tai pitopalvelun kautta.

14. Kokeilkaa pikkukakkuja

Upeat juhlakakut ovat käsityötä ja siksi tyyriitä. Leipokaa tai ostakaa useampia pienempiä kakkuja, esimerkiksi juustokakkuja, ja rakentakaa niistä kaunis asetelma jalallisille tarjoiluvadeille.

15. Tuunatkaa häämenu

Häämenun ei tarvitse noudattaa valtavirran mieltymyksiä. Tarjotkaa tapaksia tai skipatkaa suolaiset kokonaan ja keskittykää skumppaan sekä kuppikakkuihin.

16. Kerätkää astiat sukulaisilta

Massiivisen juhla-astiaston vuokraaminen ei ole välttämätöntä. Kerää tutuilta valkoisia ja kirkkaita astioita ja sommittele niistä kaunis kattaus. Eriparisuus ei haittaa, kun värimaailma on harmoninen.

17. Hyödyntäkää läheisten taidot

Hyödynnä sukulaiset ja tutun tutut. Kysele löytyykö lähipiiristäsi kampaajaa tai taitavaa meikkaajaa. Näppärä tekijä saattaa löytyä myös Facebookin hääryhmien kautta.

18. Muokatkaa puvut

Jos itselläsi ei pysy nuppineulat hyppysissä, kannattaa esimerkiksi oppilaitoksista tai tutuilta kysellä vinkkejä edullisesta ompelijasta. Voit joko teetättää koko puvun, tai muokkauttaa  hieman epäsopivan alemekon mieleiseksesi.

19. Muistakaa alennusmyynnit

Ole kärppänä paikalla, kun alennusmyynnit alkavat, äläkä unohda nettikauppojen valikoimia. Puvun metsästys kannattaa aloittaa niin aikaisin kuin mahdollista, jotta ehdit koluta useammat alerekit.

20. Lainatkaa ystäviltä

Jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain lainattua! Onko ystävälläsi ihanat kengät tai siskollasi kaunis perintökoru? Pyydä rohkeasti, saatko lainata niitä juhlapäivänäsi.

21. Sallikaa kaasojen ja bestmanien omat puvut

Perinteinen nyrkkisääntö on, että jos hääpari haluaa kaasojen pukeutuvan samanlaisiin pukuihin, heidän on kustannettava ne. Sovi kaasojen kanssa yhteisestä väristä tai muusta yhdistävästä elementistä, ja anna heidän pukeutua omiin mekkoihinsa.

22. Lainatkaa koristeita

Kukat ovat näyttäviä koristeita, mutta myös kalliita ja lyhytkestoisia. Hääpaikan voi koristella huokeammin kynttilöin ja lyhdyin, joista on iloa häiden jälkeenkin. Sopivia lyhtyjä ja tuikkuja voi kysellä lainaan sukulaisilta.

23. Kokeile silkkipaperikukkia

Skippaa kukat ja koristele juhlapaikka suloisilla silkkipaperipompomeilla.

24. Karsikaa koristeista

Mitä isommat pöydät, sitä vähemmän tarvitsette koristeita, kukka-asetelmia tai pöytäliinoja.

25. Tehkää itse

Koristeita kannattaa tehdä itse. Pinterest sekä blogit ovat täynnä veikeitä DIY-idoita. Kokoa ystävät kotiisi juomaan skumppaa ja askartelemaan. Kurkkaa myös DIY-ohjeet sivuiltamme.

26. Poimikaa luonnosta

Luonnosta löytyy upeita aineksia monenlaisiin koristeisiin. Muista kuitenkin, ettei esimerkiksi sammalta tai varpuja saa kerätä ilman maanomistajan lupaa.

27. Vaihtakaa kukat vihreään

Käytä kukkakoristeissa enemmän vihreitä lehtiä ja oksia, kuin kalliita kukkia.

28. Hyödynnä sesonkialet

Kolua askartelutarvikeliikkeiden alennuskorit. Esimerkiksi joulun jälkeen saatat bongata  kauniita nauhoja koristeita varten.

29. Jättäkää kirkko koristeitta

Komea kirkko ei krumeluuria kaipaa. Lisäksi monissa kirkoissa on kukkakoristeet talon puolesta.

30. Kierrätä kukat

Jos kuitenkin päädytte koristelemaan kirkon kukilla, miettikää, voisiko samoja kukkia hyödyntää juhlapaikalla. Nimeä vastuuhenkilö, joka nappaa kukat mukaan vihkimisen jälkeen ja asettelee ne juhlapaikalla.

31. Pelkistä morsiuskimppu

Yksi näyttävä kukka on tyylikäs vaihtoehto isolle morsiuskimpulle.

32. Vaihtakaa bändi Spotify-listaan

Kunnollinen hääbändi ei ole halpa, eikä huonoa pysty kuuntelemaan kukaan. Säästä rahaa palkkaamalla DJ tai organisoi tuttu vastaamaan Spotify-listasta.

33. Rakentakaa oma photo booth

Levittäkää seinälle iso valkoinen lakana ja investoikaa hauskoihin kuvausrekvisiittoihin. Vieraat voivat napsia kuvat omilla puhelimillaan ja postata ne  Instagramiin teille omistetulla hashtagilla varustettuna. Tadaa! Kuvagalleria on valmis.

34. Laadi lahjalista palveluksista.

Jos sukulaisesi on muusikko tai tätisi kampaaja, voit aivan hyvin pyytää heiltä häälahjaa soiton tai kampauksen muodossa. Harva kieltäytyy näin henkilökohtaisesta lahjapyynnöstä.

35. Karsikaa ylimääräinen

Karsi kaikki ylimääräinen, kuten printatut ohjelmat, hääkarkit, menukortit ja överit koristeet. Tärkeintä häissä on tunnelma ja se että vieraat viihtyvät – ei krääsä.

36. Etsikää edullinen hääauto

Näyttävä hääauto saattaa löytyä sukulaisen autotallista, paikallisesta autokerhosta tai, kuten Heidin ja Ossin tapauksessa, vahingossa kadulta.

37. Säästäkää kuljetuksissa

Kun vihkipaikka ja juhlatila ovat lähellä toisiaan, ei kalliita kuljetuksia tarvitse järjestää.

38. Tehkää vain yksi infotaulu

Sen sijaan, että painattaisitte jokaiselle vieraalle oman ohjelman, printatkaa yksi iso ja kiinnittäkää se näkyvälle paikalle.

39. Minimoikaa vieraslahjat

Vieraiden lahjojen ei tarvitse olla isoja ja kalliita. Esimerkiksi karkkibuffetista voi jokainen kerätä mieleisensä läksiäispussukan.

40. Hallitse budjettia

Pidä budjetti kurissa älypuhelinsovelluksen avulla. Kokosimme parhaimmat tänne.

 

Lue myös:

Säästövinkkejä häihin

Kuinka pysyimme hääbudjetissamme?

 

5 vastausta

  1. Your article made me suddenly realize that I am writing a thesis on gate.io. After reading your article, I have a different way of thinking, thank you. However, I still have some doubts, can you help me? Thanks.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.