Häiden ja häämatkan jälkeen oli aika suorittaa sukunimen muutokseen tarvittava paperisota. Googlettelin hyvän tovin ohjeistuksia siitä, miten tämä toimenpide tulisi suorittaa, ja pakko todeta, etteivät ohjeet olleet siitä kaikista selkeimmästä päästä. Itse kaipasin hädän hetkellä juurikin tämänkaltaista ohjeistavaa blogi-kirjoitusta, joten päätin itse tehdä sellaisen!

Tässä siis ”selko-ohjeet” sukunimen vaihtoon.

Tilanteenihan siis oli, että otin miehen sukunimen, jolloin uusi sukunimi pitää saada ainakin passiin ja ajokorttiin.

Passi

  1. Käy ottamassa passikuvat valokuvaamossa. Tarkista poliisin sivuilta lähin valokuvaamo, joka tukee sähköistä kuvien lähetystä suoraan poliisille. Saat kuvaamosta kuvillesi tunnistenumeron, joten ota se talteen.
  2. Varaa aika poliisille passin hakemuksen täyttöön sähköisen asioinnin kautta poliisin sivuilta. Ota mukaasi vanha passi. Maksat uuden passin samalla käynnillä ja passi toimitetaan lähi K-Kauppaan tai R-Kioskiin.
  3. Kun passi on saapunut saat tekstiviestin. Nappaa tekstiviesti sekä sama vanha passi mukaan, jolla asioit poliisilla ja saat uuden passin K-Kaupasta / R-Kioskilta.

Ajokortti

  1. Uusi ajokortti vasta kun olet saanut uuden passin. Tällöin uusi kuvasi ja sähköinen allekirjoitus löytyy sähköisestä asioinnista valmiiksi. On myös hyvä huomata että, ajokortti tulee uusia kolmessa kuukaudessa nimenmuutoksesta.
  2. Mene Trafin sivuille ja kirjaudu pankkitunnuksilla sähköiseen asiointiin. Sukunimen vaihtuessa kyseessä ei ole uusi ajokortti vaan ajokortin kaksoiskappale. Kaksoiskappaleen maksaminen tapahtuu tilauksen yhteydessä.
  3. Ajokortin kaksoiskappale tulee suoraan kotiin parissa viikossa.

Kela-kortti taisi olla helpoin rasti, sillä se tulee automaattisesti kotiin kun pappi on toimittanut vihkimisestä paperit asianmukaisesti eteen päin.

Miten muilla hääpareilla onnistui sukunimen vaihto vai vaihtuiko se ollenkaan ? 🙂

-Filosofin morsian

263 vastausta

  1. Itse pidän asioinnista paikanpäällä joten kävin ottamassa kuvat ihan paperisena ja menin katsastuskonttorille hakemaan ajokorttia kuvien kanssa. Nopeasti ja näppärästi kävi. Passia en turhaan vielä uusi, kun on voimassa vielä pari vuotta(muistaa vaan varata matkan vanhalla nimellä mikäli matkustaa, itse tuskin reissaan hetkeen). Pankkikortti olikin sitten se eniten ärsytystä aiheuttanut. Tieto nimestä on kyllä mennyt ja uutta korttia sain hakea, mutta en saa sitä itselleni ennenkuin uusi ajokortti on tullut, koska sillä pitää todentaa kuka olen. Vähän erikoinen systeemi, kun heillä kuitenkin tieto on. Mutta eipä tuolla niin kiirettä, ehkä parin viikon sisällä saan ajokortin ja pääsen hakemaan pankkikortin konttorista. Muuten ei ole tullut selviteltyä mihin tarvii ilmoitella nimestä, se kun oli vähän ex tempore päätös että vaihdoin kuitenkin 🙂

  2. Teitkö häämatkan siis vanhalla nimellä olevalla passilla?
    Kuinka nopeasti tuo tieto nimenvaihdoksesta menee väestörekisteriin vihkimisen jälkeen?
    Mietin, että jos pe on häät ja la lähtö häämatkalle, on väkisinkin vain vanha passi olemassa ja voimassa?
    Voiko tulla hankaluuksia jos näin lähtee reissuun…

  3. Etsin vanhan ystäväni nykyistä sukunimeä. Hänen tyttönimensä oli Ulla Kahma, synt. Kankaanpäässä, isä Paavo Kahma (kuollut), veli Ilkka Kahma (kuollut v. -88). Ulla os. Kahma nyt toisessa avioliitossa. Etsin nyk. sukunimeä, mies englantilainen.

  4. It’s actually a nice and helpful piece of
    info. I am happy that you shared this useful information with us.
    Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.