Mikä on miehen rooli häiden suunnittelussa ja järjestelyssä? Kysyimme kolmelta häitään suunnittelevalta mieheltä, miten järjestelyt ovat sujuneet ja mitkä asiat heille ovat erityisen tärkeitä:

Rennot häät ilman alkoholia

”Häämme pidetään Levitunturin kupeessa joulukuussa. Vierasmäärän on tarkoitus olla noin 30 henkeä, kummankin sukua ja muutama ystävä. Vihkiminen tapahtuu Levin Marian kappelissa ja tämän jälkeen on tarkoitus viettää mukavaa aikaa vieraiden kanssa hirsihuvilassa. Juhlan teemana on talvi, sen värimaailma ja valo.

Varsinaisesti järjestelyjen vetovastuussa on kihlattuni Jemina, vaikkakin pyrimmekin siihen, että vastuuta jaetaan mahdollisimman tasaisesti ja tasapuolisesti molemmille. Jeminalla on tosin työnsä kautta kokemusta tapahtumien järjestämisestä. Useimmat asiat hoidamme yhdessä ja kaikesta on yhteisymmärrys, ennen kuin asioita viedään eteenpäin. Jemina on vastuussa mekostaan, siihen minä en vaikuta mitenkään.

Mieluisaa tässä projektissa on ollut se, että teemme yhdessä yhteistä tulevaisuutta, sekä se että bestman lähti kyselemättä tähän hulluun projektin. Vieraiden vähyys antaa mahdollisuuden moniin asioihin juhlia suunnitellessa. Myös ohjelmaan saa kivoja meidän näköisiä yksityiskohtia, esimerkiksi illalla on aikomus katsoa yhdessä elokuvaa. Parasta näissä juhlissa on se, että seitsemän vuoden ja monien vaikeuksien jälkeen saamme vihdoin yhteisen sukunimen, kun minä  otan Jeminan sukunimen.

Olemme suunnitelleet häitä aikaisemminkin. Päivämäärää on jouduttu siirtämään pariin otteeseen, usein taloudellisen esteen takia. Siirrot ovat harmittaneet. Itselleni on ollut myös hieman epämieluisaa, että muun muassa budjetin rajoittamana emme voi kutsua kaikkia sukulaisiamme. Kutsuttavia olisi todella paljon varsinkin minun puoleltani.

Minulle on tärkeää, että hääjuhlat järjestetään, vaikka se ei olisikaan suoranaisesti pakollista. Meidän häät ovat melkoisen erilaiset juhlat verrattuna niihin, joissa olen itse aikaisemmin ollut vieraana. Tärkeintä on se, että saamme juhlistaa meidän alkavaa avioliittoamme mukavissa pikku häissämme. Emme ota stressiä, mutta teemme meidän näköiset juhlat.

En ole juurikaan valmis tinkimään päätöksestämme, että häissä tarjotaan poroa jossain muodossa. Häiden rennosta meiningistä en myöskään mielelläni tingi, enkä alkoholittomuudesta. Mahdollisilla jatkoilla vieraat saavat tehdä mitä haluavat, mutta meidän paikalla ollessamme juhlissamme ei tarjota alkoholia ja mahdollisten piilopullojen sisältö hävitetään. En myöskään halua tinkiä tietyistä yksityiskohdista itse juhlan tai kiitoskorttien suhteen. Näistä häistä on puhuttu jo monta vuotta ja monista asioista on luovuttu, mutta nyt suunnitelma on selkeä ja toteutumassa.” Joni Rajala

Tyylistä ei tingitä

”Juhlimme häitä vanhassa kartanossa, vihkiminen tapahtuu paikan päällä siviilivihkimisenä. Muilta osin toivomme häiltä perinteistä häätunnelmaa juhlapuheineen, tansseineen ja sahteineen. Tämän  myötä meiltä jää pois teemaväri ja moni uudempi hääjuttu, kuten karkkibuffetti ja photobooth. Paikalle odotetaan noin 80 vierasta eli kyseessä ovat nykymittapuulla keskikokoiset häät.

Olemme jakaneet järjestelyjen vastuut kutakuinkin puoliksi siten, että pääosa asioista hoidetaan tai ainakin sovitaan yhdessä. Mukavinta on ollut juhlapaikan valinta, hääohjelman suunnittelu ja kutsuihin liittyvä yhteinen askartelu. Epämieluisinta on ollut vieraslistan suunnittelu, sillä osallistujien määrää on ollut pakko rajoittaa tilan riittävyyden vuoksi. Pois oli pakko rajata monia sukulaisia, ystäviä ja heidän puolisoitaan. Valitettavasti ihmiset tuntuvat ottavan kutsuihin liittyvät asiat joskus liian henkilökohtaisesti.

Olen ollut päävastuussa kutsujen suunnittelusta ja painatuksesta, maistraattiasioista sekä omasta hääasustani. Myös vieraslistan, muistilistan ja budjetin ylläpito on minun hoidossani.

Minulle on tärkeää, että molemmat saavat mieluisat hääasut. Puolison tapauksessa tämä tarkoittaa äidin vanhaa hääasua ja omassa tapauksessani sakettia. Morsiamen kenkien, saketin kanssa soveltuvan harmaan silinterihatun ja mustien Oxford-tyyppisten nauhakenkien etsimiseen menikin sitten aika paljon aikaa.” Ville-Valtteri Visuri

Satsaus valokuviin ja häävideoon

”Häitämme vietetään marraskuussa kotikaupungissamme Pohjois-Pohjanmaalla. Varsinaista teemaa meillä ei ole, mutta talvinen ajankohta näkyy varmasti koristeluissa. Vieraita kutsumme hieman yli 100 henkeä.

Tähän mennessä olemme päättäneet kaikki asiat yhdessä, eikä mikään tehtävä ole pelkästään toisen vastuulla. Jopa kumppanin hääpukua valitessa minä sanoin mielipiteeni, vaikka moni on kauhistellut, ettei sulhanen saisi nähdä mekkoa ennen hääpäivää.

Olen käynyt monenlaisissa häissä työni puolesta, sillä olen videokuvaaja ja teen myös häävideoita. Sitä kautta itselläni on hieman näkemystä siitä, mikä häissä toimii ja mikä ei. Esimerkiksi palveluntarjoajien kilpailuttaminen on ollut pitkälti minun hommaani, mutta päätökset olemme tehneet yhdessä. Hääjärjestelyt ovat edenneet sopuisasti, mutta haluan yleensä nähdä kaikki eri vaihtoehdot ennen päätöksen tekoa. Joissain asioissa morsian olisi jo valinnan tehnyt, mutta minä olen jarrutellut siihen asti, että muutkin vaihtoehdot on nähty.

Tässä vaiheessa, kun häihin on vielä kahdeksan kuukautta aikaa, en ole joutunut kovin stressaamaan. Hääpäivä on yksi elämän tärkeimmissä juhlista, joten mukavahan sitä on suunnitella. Kaikki haluamamme palveluntarjoajat ja juhlapaikatkin ovat olleet vapaita, koska talvella häitä vietetään paljon vähemmän kuin kesällä. Häiden lähestyessä varmasti jännitys nousee, ahkerasta aikatauluttamisesta huolimatta. Vieraslistan karsiminen on ollut tähän mennessä epämieluisinta, kun kaikkia tuttuja ei vaan millään voi kutsua.

Minulla tärkeintä on se, että kaikki meille läheiset ihmiset ovat mukana, ihmiset viihtyvät ja että tämä ainutlaatuinen juhla ikuistetaan videolle ja valokuviin. Kaikki muu on toissijaista. Videokuvaus on sellainen asia, mistä en halua tinkiä. Otamme ammattilaisen ikuistamaan hääpäivämme, koska hääpäivä menee varmasti vauhdilla. Siihen yhteen kummalliseen päivään me laitamme paljon suunnitteluaikaa ja myöskin rahaa, joten ehdottomasti haluamme nauttia päivästä myös häiden jälkeen.” Juho Vuolas

Julkaistu aikaisemmin Mennään naimisiin lehdessä kesällä 2017.

Lue myös:

Sulhanen! Älä jää omien häidesi taustajoukkoihin!

Häästressi kuriin osa 3: Häiden suunnittelu menee parisuhteen edelle

Vieraskynässä sulhanen: Morsian ei halua sukunimeäni – miksi?

115 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.