Häämatkakohteena Kuuba on täydellinen paikka rentoutua häähuuman jälkeen. Yhdistämällä kaksi Kuuban parhainta matkakohdetta, Varaderon ja Havannan,  tuore aviopari pääsee nauttimaan sekä rennosta rantalomailusta että suurkaupungin sykkeestä.

Kuuban upeilla rannoilla on helppo nauttia uuden puolison seurasta ja auringon lämmöstä. © Stokpic
Kuuban upeilla rannoilla on helppo nauttia uuden puolison seurasta ja auringon lämmöstä. © Stokpic

Häämatkaa suunnitellessa kannattaa Euroopan kohteiden lisäksi harkita myös Karibian eksoottisempia aurinkokohteita. Karibialla auringon lämpöä riittää ympäri vuoden, ja puitteet kuherruskuukaudelle ovat mitä oivallisimmat. Karibian helmi, Kuuba, kuuluu talvikauden häämatkakohteiden parhaimmistoon. Ainutlaatuinen kulttuuri, elämää rakastavat ihmiset, trooppinen luonto ja lämmin auringonpaiste houkuttelevat vuosittain monia häämatkalaisia rommin ja sikarien maahan.

Suosituimpia Kuuban häämatkakohteita ovat pääkaupunki Havanna ja rantaparatiisi Varadero. Jos tuoreen avioparin on hankala valita haluavatko he kaupunkimatkalle vai rantalomalle, on Kuuba hyvä vaihtoehto, sillä samalla matkalla voi kokea molempien vaihtoehtojen parhaat puolet. Matkalla voi vierailla pääkaupungissa Havannassa ja rentoutua rannalla joko kivenheiton päässä keskustasta tai muutaman tunnin ajomatkan päässä Varaderossa.

Romanttisia auringonlaskuja ja hemmotteluhetkiä Varaderossa

Noin kahden tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista sijaitseva Varadero on Kuuban paras rantakohde. Varaderossa olosuhteet lemmenlomalle ovat täydelliset, ja siksi rantakeidas onkin Kuuban suosituin häämatkakohde.

Varaderon turkoosi meri houkuttelee uimaan. © Artur Staszewski
Varaderon turkoosi meri houkuttelee uimaan. © Artur Staszewski

Jos Varaderoon ei saavu Havannasta, noin 30 minuutin ajomatkan päässä kaupungista on lentokenttä, jonne pääsee Helsingistä lentäen yhdellä vaihdolla nopeiten noin 15 tunnissa. Vielä muutama vuosi sitten Finnair lensi suoraan Helsingistä Varaderoon, mutta nykyään konetta täytyy vaihtaa kerran jollakin Euroopan suurimmista lentokentistä. Havannan ja Helsingin välinen lento kestää kokonaisuudessaan lyhimmillään noin 14 tuntia. Lentomatkan pituutta lisäämällä voi lentohinnoista nipistää useita satoja euroja. Edullisimmillaan edestakaiset lennot Kuubaan saa 500–600 eurolla.

Perillä odottava Varaderon rantaunelma on ehdottomasti pidemmänkin lentomatkan arvoisen. Kohteessa lemmenlomalaisia odottaa 20 kilometriä valkohiekkaista rantaviivaa sekä kirkasta merta silmänkantamattomiin. Rantakohde onkin täydellinen vaihtoehto niille, jotka haluavat palautua häästressistä uima-altaalla tai hiekkarannalla rennosti makoillen. Lomatunnelmaan on helppo virittäytyä siemaillemalla rantabaarissa klassikodrinkkiä, Cuba Libreä, joka valmistetaan paikallisesta rommista, Coca-Colasta ja tuorepuristetusta limetistä.

Seinätaidetta Varaderossa. © Dainis Matison
Seinätaidetta Varaderossa. © Dainis Matison

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rentoudu ylellisessä lomakeskuksessa

Majoittuminen Varaderossa ei tuota ongelmia. Keskustassa on useita hotelleja heti rannan tuntumassa, suuret all inclusive -lomakeskukset sijaitsevat Varaderon länsi- ja itärannoilla. Tunnelma all inclusive -hotelleissa on rauhallinen ja romanttinen, sillä suurin osa lomakeskusten asiakkaista on ilman lapsia matkustavia pariskuntia. Esimerkiksi Paradisus Varadero Resort & Spa on erinomainen valinta hemmottelun täyteisen kuherruskuukauden viettopaikaksi. Häämatkalaisia hemmotellaan maksutta kuohuviinillä, suklaalla, trooppisilla cocktaileilla, romanttisella illallisella sekä huoneeseen tarjoillulla aamiaisella. Viikon matka ylellisessä all inclusive -lomakeskuksessa maksaa kahdelta hengeltä noin 2000 euroa.

Hieman edullisemmassa, Melia Peninsula Varaderon lomakeskuksessa, rakastavaiset voivat viettää romanttisen viikon hieman yli 1000 eurolla. All inclusive -keskuksessa häämatkalaiset voivat pelata vaikkapa tennistä tai lentopalloa ja rentoutua hotellin hyvinvointikeskuksessa. Monien hotellien valikoimaan kuuluu myös erikseen varattavia hoitoja. Yhteisiä hetkiä rakkaan kanssa voi viettää esimerkiksi samanaikaisessa hieronnassa tai muussa hemmotteluhoidossa.

Auringonlasku Varaderossa. © Marina Di Guardo
Auringonlasku Varaderossa. © Marina Di Guardo

 

Sukellusta, jeeppisafareja ja kuubalaisia rytmejä

Rannalla rentoutumisen ohella Varaderossa voi uida delfiinien kanssa, golfata sekä sukellella eksoottisten kalojen ja värikkäiden koralliriuttojen seassa. Jeeppisafari Yumurín laakson läpi vehreitä maisemia ihaillen sekä vierailu Varaderon luolissa ovat suosittuja päivämatkakohteita. Jos päiväretket eivät kuulu lomapakettiin, retkiä voi varata myös hotelleista ja lomakeskuksista lyhyelläkin varoitusajalla. Retkien hinnat ovat noin 20–80 euroa.

Kuuba ei ole kuuluisa ruoastaan, mutta Varaderossa kannattaa ehdottomasti maistaa tuoreita mereneläviä ja kypsänä poimittuja eksoottisia hedelmiä. Jos illallista ei nauti hotellissa, niin matkalaisten kannattaa poiketa esimerkiksi Al Caponen entiseen lomakotiin perustettuun ravintolaan La Casa De Aliin tai rannan tuntumassa sijaitsevaan Waco’s Clubiin.

Kuumiin latinorytmeihin voi heittäytyä Varaderon monissa illanviettopaikoissa, joita löytyy melkein joka hotellista. Aitoa kuubalaista son-musiikkia kannattaa suunnata kuuntelemaan esimerkiksi Plaza Américas Salon Plenarion konferenssikeskukseen, jossa Buena Vista Social Clubin kaltaiset orkesterit ja bändit esiintyvät viikoittain. Kuubalaisen musiikin kuumaan rytmiin voi ihastua myös suositulla Mambo Clubilla tai nuorien suosimassa La Comparsita -yökerhossa. Yksi ilta kannattaa varata Tropicana-kabareelle, jonka ammattitanssijat ja laulajat viihdyttävät katsojia torstaisin ja sunnuntaisin upealla show’lla, värikkäillä asuilla ja mukaansatempaavalla musiikilla. Tropicana show esitetään Cabaret Mediterraneossa, joka sijaitsee rannan tuntumassa, kuuluisan Hotel Internacionalin vieressä. Illallisen ja show’n jälkeen ovet avataan muille turisteille ja paikallisille, jotka tulevat juhlimaan kuumatunnelmaiseen yökerhoon pikkutunneille asti.

Varaderon turkoosi meri © Anton Novoselov
Varaderon turkoosi meri © Anton Novoselov

Havannan nostalginen tunnelma

Kuuban kiehtovaan sekä uniikkiin kulttuuriin pääsee tutustumaan tarkemmin maan pääkaupungissa Havannassa. Kuuban kulttuuri on ainutlaatuinen, sillä se on säilynyt muulta maailmalta koskemattomana vuosikymmeniä. Matkatoimisto TravelBirdin mukaan matkat Kuubaan ovat yleistyneet runsaasti viime vuosina, kun maan poliittista otetta on höllennetty huomattavasti. Helsingin Sanomien mukaan vuosi 2016 on ollut merkittävä Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden lämpenemiselle, esimerkiksi tänä vuonna risteilyalus matkusti Yhdysvalloista Kuubaan ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen. Nyt saattaakin olla viimeiset hetket kokea sosialistisen vallankumouksen maa nykyisessä loistossaan.

Havannan värikkäät kadut. © Miguel Discart
Havannan värikkäät kadut. © Miguel Discart

 

 

 

 

 

Rosoinen Havanna. © Ansalmo Juvaga
Rosoinen Havanna. © Ansalmo Juvaga

Nykyään kuubalainen kulttuuri on sekoitus espanjalaisia sekä afrikkalaisia vaikutteita. Afrikan läsnäolo näkyy monipuolisena musiikin ja tanssien kirjona. Kuuban kansallistanssi son, kiihkeäryhtminen rumba ja viehättävä salsa ovat saaneet juurensa afrikkalaisten siirtolaisten mukanaan tuomista afrotansseista. Havannassa häälomalaisten kannattaa varata esimerkiksi muutama salsatanssitunti. Apua varaamiseen voi pyytää hotellin henkilökunnalta. Kuubassa tanssiminen kuuluu kaikille ja siksi tanssituntia ei kannata jännittää, vaikka häävalssi ei olisi mennytkään putkeen. Illalla uusia liikkeitä kannattaa lähteä harjoittelemaan Havannan parhaimpaan salsabaariin, Casa de la Musicaan, jossa lanteita pyöritetään live-musiikin tahtiin.

Tuoreita trooppisia hedelmiä Havannassa. © Guillaume Baviere
Tuoreita trooppisia hedelmiä Havannassa. © Guillaume Baviere

 

 

Historiallinen vanha Havanna

Aidoimpaan Kuubaan pääsee tutustumaan La Havana Viejan eli vanhan Havannan kaupunginosassa, jossa 1950-luvun amerikanraudat ja värikkäät rakennukset luovat historiallisen tunnelman. Kaupunginosaan pääsee tutustuman parhaiten mukulakivisiä katuja pitkin kävellen. Monet matkatoimistot järjestävät opastettuja kävelykierroksia englanniksi ja suomeksi, joille kannattaa osallistua, jos paikallista opasta ei ole omasta takaa.

Vanhan Havannan vieressä sijaitseva Vedadon kaupunginosa on kaupungin modernein alue. Vedadossa kannattaa suunnata Plaza de la Revoluciónille ihailemaan sissijohtajan Che Guevaran muistomerkkiä, josta matkaa voi jatkaa kohti kuuluisaa Máleconin rantabulevardia. Maléconin bulevardin siirtomaakauden aikaiset rakennukset ja päivittäin rannalle saapuvat vanhat kalastajapapat huokuvat aidointa kuubalaista tunnelmaa. Kahdeksan kilometrin mittaiselta rantabulevardilta näkee Havannan kauneimmat auringonlaskut ja -nousut. Romanttista iltaa voi viettää  Malecónin varrella ystävällisten ja iloisten sikareita polttavien paikallisten kanssa pehmeää kitaransoittoa kuunnellen. Iltaisin ranta täyttyykin käsikkäin kävelevistä rakastavaisista, jotka ovat saapuneet ihailemaan auringonlaskun värjäämää taivasta.

Havannassa majoitus kannattaa ottaa Malecónin läheisyydestä. Esimerkiksi Hotel Nacional de Cuba on klassinen häämatkahotelli Malecónin reunustalla, jossa Frank Sinatra ja Ava Gardner viettivät häämatkansa vuonna 1951. Parque Central, Hotel Saratoga ja Melia Cohiba ovat myös oivia hotellivaihtoehtoja lemmenlomalle.

1950-luvun autot Havannan kaduilla. © Guillaume Baviere
1950-luvun autot Havannan kaduilla. © Guillaume Baviere

 

Jos tuoreen avioparin unelmana on viilettää 50-luvun autolla pitkin rantaviivaa, on tämä helppo toteuttaa Havannassa. Innokkaita autonvuokraajia löytyy jokaisen suositun hotellin edustalta. Pelkän auton, tai auton kuljettajan kanssa, voi vuokrata esimerkiksi keskustan Parque Centralin, Habana Libren tai Nacional de Cuba -hotellin läheisyydestä.

Hemmingwayn jalanjäljillä

Havannassa menneitä aikoja voi fiilistellä myös kulkemalla Ernest Hemingwayn jalanjäljillä. Kuuba ei ole juuri muuttunut ajasta, jolloin maailmankuulu kirjailija asui maassa 1930-luvun lopusta 1960-luvulle saakka. Mielikuvitusmatkalle entisiin aikoihin on helppo lähteä maistamalla valkoisesta rommista, limestä ja sokerista valmistettua Hemingwayn suosikkidrinkkiä, daiquiria. Hemingwayn mukaan maailman parhaimmat daiquirit saa La Floridita -baarista, joka on yhä avoinna ja erittäin suosittu. Drinkeille voi suunnata myös toiseen Hemingwayn kantapaikkaan, La Bodeguita del Medioon, jossa cocktaileja siemaillaan live-musiikin tahtiin.

La Froriditassa juodaan loman parhaat daquirit © Momo
La Froriditassa juodaan loman parhaat daquirit © Momo

 

Tuliaisiksi rommia ja sikareja

Kommunistinen Kuuba ei ole shoppailijan unelma, mutta maasta löytyy silti paljon mielenkiintoista kotiin vietävää, kuten maailman parhaimmat rommit ja sikarit. Koti­-Suomessa häämatkan tunnelmaan on helppo virittäytyä valmistamalla maan klassikkoksi tullutta rommipohjaista drinkkiä, mojitoa. Näyttävä kuubalainen taide on myös oiva tuliainen, joka tuo häämatkan mieleen vielä vuosienkin päästä.

Omatoimimatka vai all inclusive?

Jos häämatkalla haluaa ottaa rennosti, kannattaa käytännön järjestelyt jättää matkanjärjestäjän tehtäväksi. Monet kotimaiset matkatoimistot järjestävät häämatkoja Kuubaan erityisesti talvikaudella. Erilaisia matkavaihtoehtoja on useita, pelkistä lennoista ja hotellista aina ylellisiin all inclusive -kokonaisuuksiin asti.  All inclusive -matkoihin sisältyvät kaikki ruokailut sekä päivä- ja iltaohjelmaa. Vaikka all inclusive -matkan hinta saattaa tuntua kalliilta, kannattaa muistaa, ettei matkalla kulu rahaa ruokiin ja juomiin. Monet parit haluavat häämatkalla nauttia luksuksesta, ja tällöin all inclusive -häämatkapaketti on täydellinen romanttinen vaihtoehto.

Havannan auringonlasku © Jaume Escofet
Havannan auringonlasku © Jaume Escofet

Jos matkan sisältöineen haluaa suunnitella ja varata itse, kannattaa muistaa, että Kuubassa puhutaan espanjaa, eikä kovin moni paikallinen selviydy keskustelusta englanniksi. Tämä hankaloittaa joidenkin käytännön asioiden hoitamista. Hotellin sijasta matkalla voi yöpyä myös casa particularissa, mikä on Kuuban versio bed & breakfast -majoituksesta. Jopa viime aikoina suosituksi tulleen kotimajoituksen Airbnb:n toiminta ulottuu Kuubaan asti.

Matkustajan muistilista:

Kuubassa on käytössä kaksi valuuttaa: kuubalaiset käyttävät omaa valuuttaansa, moneda nacionalia, ja turistit peso convertibleja. Eurot voi vaihtaa peso convertibleiksi vasta Kuubassa Cadecan rahanvaihtotoimistossa. Yksi turistipeso on arvoltaan noin neljä paikallispesoa. Pesoja voi nostaa myös automaateista, mutta niitä on harvassa ja ne veloittavat suuret nostokulut.

Kortilla maksaminen onnistuu vain harvoissa paikoissa, kuten uusimmissa hotelleissa ja turistikohteissa. Hintataso turisteille on hieman Suomen hintatasoa matalampi, erityisesti ravintoloiden juomalaskut ovat halvempia kuin Suomessa. Kahdesta valuutasta ei kannata hämmentyä, tai harmitella turisteille kalliimpia hintoja, sillä suurin osa kuubalaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Ylimääräisten kolikkojen antamista rahaa pyytäville paikallisille kannattaakin harkita. Kaikkia kolikkoja ei kuitenkaan kannata antaa pois, sillä maasta lähtiessä pitää maksaa lähtöveroa 25 turistipesoa, eli noin 20 euroa.

Köyhyydestä huolimatta Kuuba on turvallinen matkakohde. Omaisuuden keräämisen sijasta kuubalaiset keskittyvät elämästä iloitsemiseen. Tämä näkyy Kuuban rikkaassa kulttuuritarjonnassa, eikä esimerkiksi Havannan kaduilla voi kävellä kuulematta salsan tai nuorison suosiman reggaetonin tahteja.

Teksti Iida Sivula

 

4 vastausta

  1. PMID 32008408 Free PMC article generic cialis tadalafil Apart from the well- recognized and described pattern of Constitutional Advancement of Growth 35, that obviously does not require treatment, in girls with advanced puberty, borderline PP, precocious slowly progressive and early rapidly progressive puberty, inhibition of puberty alone does not result in significant improvement in terms of height at least after age 8 19, 36, 37, and moreover its benefits in patients with atypical forms of early puberty not driven by LH i

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.