Kuvassa komeilee Marjo Haapasalon itse suunnittelemia käsintehtyjä pukuja sekä vintagepukuja Boutique Minnessä.

Monien vaatteiden, kalliiden ja edullisten, materiaalit tulevat kauempaa, vaikka vaate valmistettaisiinkin Euroopassa tai jopa koto-Suomessa. Vaate tai materiaali matkustaa pitkän matkan Suomeen lentäen, rekan kyydissä tai meriteitse, ja kuljetus kuluttaa ympäristöä. Lisäksi materiaalien valmistuksessa käytetään paljon vettä ja muita luonnonvaroja sekä kemikaaleja materiaalista riippuen. Vaatteiden hankkimisessa, ja siten myös hääpukeutumisessa, on siis ympäristön näkökulmasta monta pointtia mietittäväksi. Ennen kuin me löysimme omat tapamme hankkia hääasumme, pohdimme erilaisia keinoja, miten ratkaista vaatekriisi hieman ekologisemmin.

Ensimmäiseksi voisi miettiä, tarvitseeko pukua ostaa omaksi, jos sitä käyttää vain kerran, vai voisiko puvun lainata tutulta tai vuokrata pukuvuokraamosta? Jos hankkii oman puvun, kannattaa tutkia käytettyjen hääpukujen tarjontaa. Netti pursuaa käytettyjä morsiuspukuja, ja pelkästään Facebookin hääkirppiksillä yksityishenkilöt kauppaavat paljon pukuja. Mun oma pukuni löytyi sieltä, ja olen häämekkoni kolmas, enkä toivottavasti viimeinen, omistaja. Lisäksi löysimme sattumalta eräältä turkulaiselta kirppikseltä kauniin pitsisen yläosan, jonka Boutique Minnen Marjo tuunasi mulle mieluisaksi. Kirppisten lisäksi on muitakin paikkoja, joista löytää käytettyjä pukuja, kuten vintagekaupat tai esimerkiksi Lovebirds. Lovebirds on ns. hääpukujen myyntialusta, joka auttaa yksityisiä ihmisiä myymään hääpukunsa.

Hääpukua suunnitellessa kannattaa myös miettiä, voisiko puku olla sellainen, jota voisi käyttää muissakin juhlissa? Tällöin voi olla fiksua teettää mittatilaustyönä monikäyttöinen asu. Sovitettuaan muutamia pukuja ja kierrettyään liikkeitä Karo valitsi tämän vaihtoehdon. Käsistään kätevä morsian voisi toki ommella puvun kierrätysmateriaaleista, mutta me taidamme jäädä ompeluhommissa pikkulaukku-tasolle, ja jättää isommat työt ammattilaisille. 😀

Bestmanien ja kaasojen pukeutumisen suhteen ekologinen (ja taloudellinen) valinta on antaa heidän pukeutua sen värisiin ja mallisiin vaatteisiin, joissa he viihtyvät. Näin heille ei tule ostettua asua, jota he käyttäisivät vain kerran, vaan he voivat pukeutua jopa vaatteisiin, jotka jo löytyvät heidän omasta tai jonkun toisen vaatekaapista, tai vaikka vaatelainaamosta kuten Vaatepuusta! Jos mielessä on kuitenkin tarkka visio vieraiden pukeutumisesta tai joku ehdoton ei (kuten meillä farkut, t-paidat ja lenkkarit 😀 ), kannattaa pukukoodi kertoa hääinfossa. Pukukoodi antaa vieraille myös vihiä siitä, kuinka rennot tai muodolliset juhlat on tiedossa.

 

Vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista ja vastuullisuudesta lisää ajatuksia:

Eettiset ja ekologiset valinnat vaateostoksilla

Globaalin vaateteollisuuden ongelmia

Muoti, vaatteet ja ilmastonmuutos

Pelastuuko maailma, jos et osta Aasiassa tehtyjä vaatteita? Ei, sanoo asiantuntija.

Puhtaat vaatteet -kampanja

Rättien tulevaisuus

Vaatteiden kerskakulutus uhkaa ympäristöä

37 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.